2022-10-27
在朋友推介下,最近到訪了依間居酒屋🍻。居酒屋🕋黑色為主調,有神秘的感覺,一入門口會見到精緻的竹木流水🎍擺設,裏面座位不算多,但環境舒適,吧枱的月亮裝飾🌙和星球吊燈好搶眼,居酒屋燈光偏暗,好有格調。居酒屋有提供鍋物🥘、麵類🍜、炸物🍟、串燒🍢及小食🍘。🍽️ 清酒煮花甲🍶湯底味道清甜,花甲🦪鮮甜肥美,唔會食到有沙。🍽️ 三文魚子蟹肉炒飯賣相精緻,三文魚子和蟹肉份量非常多,米飯🍚加入了三文魚粒🐟和紅青椒粒🫑一齊炒,炒得粒粒分明,醬油味豐富🥣,拌勻後進食,啖啖食到三文魚子,爆出來的魚油鮮甜,令口感提升到另一個層次😋。🍽️ 炸吉列蠔吉列蠔外層麵包糠十分酥脆,蠔肉🦪飽滿多汁,鮮味十足,搭配蛋黃醬🥚,非常出色👍🏽。🍽️ 燒芝士年糕🫓芝士年糕外層燒得焦脆🍘,口感煙韌軟綿,一咬裏面有大量芝士🧀流出,超滋味😋。🍽️ 汁燒雞腿肉雞肉🐓醃製得入味,吸收了醬油味🥣,雞肉燒得有焦香味,肉質嫩滑。串燒和清酒🍶是絕配,見居酒屋依家做緊秋冬限定清酒大割引🤩,每晚9點前 300ml清酒半價,9點後後720ml和1800ml清酒半價,相當抵飲🥳,店員仲會向我地介紹清酒。朋友果然無介紹錯👍🏽,依間居酒屋食物質素高,價錢親民,店員💁🏻♂️
🍽️ 清酒煮花甲🍶
湯底味道清甜,花甲🦪鮮甜肥美,唔會食到有沙。
🍽️ 三文魚子蟹肉炒飯
🍽️ 炸吉列蠔
🍽️ 燒芝士年糕🫓
🍽️ 汁燒雞腿肉
朋友果然無介紹錯👍🏽,依間居酒屋食物質素高,價錢親民,店員💁🏻♂️服務態度都好好,值得回訪!