早前趁Sogo大減價, 便去銅鑼灣一趟, 順便在天草漁場食晚. 我先選了藁草燒鰹魚刺身. 由於我想食鰹魚, 但我又唔食生嘢, 所以特別要求師傅燒到全熟. 全熟的鰹魚相對半生熟來講會較硬身些, 但對於食慣全熟的我, 這樣口感完全可以接受, 入口唔會好乾身, 魚味幾突出. 豚平玉子卷. 我自己鍾意食蛋卷, 這個蛋卷混入了豚肉和蔬菜,多了一份口感, 又無咁膩. 師傅整蛋時, 控制時間好, 蛋還帶點流心, 夠滑身, 非常好味. 我想食燒海鮮, 點了兩款. 天草緋扇貝. 估不到扇貝的殼是黃色, 原來還有不同顏色, 我也是首次見到. 肉質幾彈牙, 又夠鮮美. 天草燒真蠔. 蠔好大隻, 又夠鮑滿, 即時燒熟了, 仍然保持大隻. 蠔味不俗, 而且剛好全熟, 夠嫩滑, 我就可以放心食. 最後, 我點了天草黑毛和牛炒飯. 上枱時已經香味撲鼻. 飯炒得夠乾身, 入口時食到一粒粒米, 而不是黏住. 飯的質感軟硬適中, 又不會太油. 和牛肉質夠稔身, 與炒飯好夾. 這一餐非常豐富, 坐得又舒服.

我先選了藁草燒鰹魚刺身.

豚平玉子卷.

豚平玉子卷

我想食燒海鮮, 點了兩款.

天草緋扇貝.

肉質幾彈牙, 又夠鮮美.

天草燒真蠔.

蠔好大隻, 又夠鮑滿, 即時燒熟了, 仍然保持大隻.

蠔味不俗, 而且剛好全熟, 夠嫩滑, 我就可以放心食.

最後, 我點了天草黑毛和牛炒飯.

天草黑毛和牛炒飯

上枱時已經香味撲鼻.

天草黑毛和牛炒飯

和牛肉質夠稔身, 與炒飯好夾.

這一餐非常豐富, 坐得又舒服.