2018-02-04
今日天寒地凍,今次唔係打邊爐,係約左朋友去食蒸氣鍋。潮福有唔少分店,不過今次揀左位於我們的中心點深水埗。講多無謂,每人先黎一盅螺肉湯,唔多覺有味精,不過就唔見有螺肉。乳鴿每人就有半隻,熱辣辣出黎好香,皮脆脆,肉無炸到乾哂。再黎的係4款海鮮!先黎一份蜆,size雖然細細隻,但蒸完好有蜆既甜味。然後就到貴妃蚌同元貝。貴妃蚌size都唔細隻,而且都好有肉。元貝蒸完有少少縮左水,不過同埋蒜蓉同粉絲一齊蒸,味道好惹味。到左鮑魚及龍蝦!鮑魚非常厚肉,有咬口但難咬開。龍蝦好鮮甜厚肉,D肉一叉就可以成舊起出黎。另外,龍躉肉淋得黎唔會散,加埋蒜蓉調一調味,令到魚肉更香口。由於有朋友唔太食得牛,所以主要食雞肉。雞蒸完好嫩滑,調味調得岩岩好。一開蓋就聞到好香既粟米味,味道仲要非常之甜。手打丸好彈牙, 口感唔錯。薑汁糕的薑味比想像中重好多,不過唔算好辣。馬拉糕一蒸完即食特別鬆軟,所以我們都encore左幾舊。最後就到本身個粥底!所有野食既精華都落哂去,個粥好香好甜。但我地忘記到最後仲有粥食,雖然好味不過食唔哂。大家記住留肚呀!==============================鍾意我的分享的,我邀請你
乳鴿每人就有半隻,熱辣辣出黎好香,皮脆脆,肉無炸到乾哂。
鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)