2024-03-04 383 浏览
今日带朋友食天后一间之前食过嘅西班牙餐厅Rojo,佢哋嘅Tapas同饮品融合咗亚洲元素,令菜式有新鲜感。首先,我哋叫咗前菜油甘鱼他他配牛油果。油甘鱼他他混合咗新鲜嘅蕃茄同洋葱,伴有少少沙律菜。再配上烘多士,味道酸酸地,系一款既健康又开胃嘅小食。之后叫咗椰菜花西班牙蛋饼,我好欣赏餐厅为呢款西班牙地道美食加上嘅特别元素。蛋饼内部流心,仲落咗芝士,令蛋饼口感更加丰富同特别。侍应亦细心咁帮我哋开蛋饼,方便share 食。西班牙当然唔少得海鲜饭!我哋拣咗西班牙墨汁饭,除咗因为我好钟意食墨汁之外,亦比较少见海陆版海鲜饭。配料有原只八爪鱼仔同粗身八爪鱼脚。最特别嘅系仲有猪腩肉,因为捞均之后成碟饭黑色嘅关系,食到嘅时候会发现佢嘅口感同其他海鲜好唔同,绝对系一个惊喜。讲起墨汁,佢嘅味道非常浓郁,而且好creamy,令人回味无穷。至于饮品,我决定配合下西班牙风情,拣咗佢哋特产气泡酒Cava,味道清爽,少少dry,同味道浓郁嘅西班牙菜好夹。朋友想要啲fresh啲嘅饮品,拣咗菠萝汁。我哋赶系七点半之前落单,仲有happy hour价!

油甘鱼他他配牛油果

再配上烘多士,味道酸酸地,系一款既健康又开胃嘅小食。

菠萝汁

朋友想要啲fresh啲嘅饮品,拣咗菠萝汁。

我哋赶系七点半之前落单,仲有happy hour价!
2024-02-20
用餐时段
油甘鱼他他配牛油果
菠萝汁
  • Jaume Serra Brut Cava Catalunya