2023-11-23
今日約咗朋友過嚟天后食飯,餐廳主要食日式風味海鮮蒸鍋,一個套餐有十幾種,又有雞肉,烏冬,蔬菜和甜品,有前菜,小食,主菜都有齊晒。我哋就嚟睇吓有咩食啦!阿拉斯加長腳蟹🦀超大隻阿拉斯加長腳蟹,蟹腳真係好似我手臂咁長,而且又粗壯超多蟹肉,蟹肉鮮甜得來又結實,真係新鮮好滋味。刺身頭盤🍱非常豐富嘅刺身拼盤,花龍蝦刺身、象拔蚌、油甘魚、北海道帶子、銀鱈魚、酒漬赤蝦、北寄貝。發龍蝦刺身我真係第一次食,甜到不得了,肉又鮮又甜。帶子肉質柔軟,入口又滑又鮮甜。蘇格蘭刺身帶子🦪呢隻蘇格蘭嘅帶子非常大隻,廚師將太子切片再配合海草和西京麵豉一齊蒸,帶子及左西京麵豉嘅味道,帶子嘅鮮甜味中帶有麵豉嘅鹹味,味道非常豐富,配上海草一齊食整個口感即刻昇華。甲羅蒸烏冬🍜烏冬本身都已經好好食,口感又彈牙,再用甲羅一齊蒸充滿蟹鮮味。連湯汁都要飲晒先至最識食。