2023-03-20 76 浏览
🍣20品廚師發辦 $1980 當晚為我哋準備食物嘅係培師傅🙌 每一道菜師傅都用心介紹食材來源同食法😚 成晚都食得好開心🤓—❣️鰻魚苗·小柱第一次食鰻魚bb 入口滑溜溜😆 加上醋汁酸甜開胃 一個好嘅開始✌🏻.❣️泥障烏賊 • 三重第一道壽司由烏賊打響頭炮🥳 質感黏口 灑上烏魚子粉 更突出鮮味😋 .❣️地金目鯛 • 千葉勝浦輕輕炙燒過魚皮 帶出油分🤤.❣️石垣鯛·酒盜醬油漬 • 愛媛魚肉薄切 用上內臟醃製 偏重口味嘅一道🤓 配上薑花冧中和返鹹味😌.❣️縞蝦 • 北海道蝦肉晶瑩剔透🦐 用上昆布漬醃製 最後再滴上特製蝦油 成啖都係蝦嘅精華🥰.❣️北寄貝 • 長萬部師傅呈上前先拍打 保證質感更爽彈😋.❣️小長井 • 長崎蠔身飽滿🥰 用上蘋果木煙燻 香味十足🤤.❣️池魚 • 島根池魚鮮嫩肥美 配以薑蔥 經典配搭😛.❣️白子昆左燒 • 北海道今晚最有驚喜嘅其中一道❗️見師傅將肥美嘅白子串起嗰陣已經流晒口水🤤 白子先以醬油醃製 後再用備長炭燒過 炭香十足😍 中間仲保持到creamy嘅質感🥰.❣️雲丹 • 北海道呢晚食嘅係白海膽🤤 相比起其他品種嘅海膽 呢款味道比較清雅啲.❣️子持烏賊 • 佐渡烏賊彈牙 釀上烏賊肉同魚春🦑
🍣20品廚師發辦 $1980

烏賊彈牙 釀上烏賊肉同魚春🦑 最後淋上用糖煮成秘製醬汁🤎
❣️赤身 • 福井
❣️中卜口
❣️大卜口
呢晚食嘅吞拿魚係3️⃣日熟成 分別有赤身醬油漬 中拖羅 大拖羅 個人最鍾意食赤身 魚味最濃郁🤓
❣️黑鮑 • 千葉
另外追加嘅一道🤪 鮑魚生熟程度啱啱好 配上鮑魚肝醬 肝味特濃😋 最後撈埋壽司飯食好正😚
❣️鮟鱇魚肝
今晚另一個MVP🥰 鮟鱇魚肝入口順滑creamy🤤 特別啲用西式嘅做法 配上啤梨蓉🍐 中和返魚肝嘅膩👍🏻
❣️穴子 • 長崎
上菜前已經見師傅好細心咁用鉗遂條魚骨挑起😯 食落冇骨啖啖肉好滿足😋
❣️玉子
質感好輕盈 好似食梳乎厘咁🤤
❣️魚味噌
食完咁多道菜最啱飲返碗熱湯🔥 味噌
濃味適中 飲到陣陣嘅魚鮮味👍🏻
❣️草莓藍莓奶凍
簡單嘅甜品 劃上完美嘅句號😙

🌟整體當晚舍利溫度微暖 醋味比較突出 個人就幾鍾意😋
🌟漬物方面除咗有酸薑 仲有山葵味嘅淮山 味道刺激🔥 食完一道濃味嘅菜後 食一件感覺好清新☺️