starthysasa
大角咀街坊(me🤣)推介!超抵食串炸 爆餡玉子燒
starthysasa
2025-10-20
关注
大角咀真係臥虎藏龍,勁多高質美食,性價比仲超高!懶煮飯嘅夜晚,揀咗呢間「吉勝吉列串揚專門店」,係比較少見主打串炸嘅居酒屋;餐牌選擇勁多,仲有日本空運海鮮。
廚師發辦串炸真心抵到喊一百蚊有十串!炸粉輕薄脆卜卜,醬汁惹味不油膩;明太子玉子燒超級爆餡;仲有迷你刺身丼三兄弟,足料抵食。身為街坊食完想推介~以下按我個人喜好排行詳細同你分享: )

❇︎ 串揚廚師隨機發辦 | $𝟗𝟗/𝟏𝟎串
串揚廚師隨機發辦

大癲!十串有菜有肉有海鮮,$99會唔會蝕本?必必必食!大愛煙肉蠔卷,外香脆內多汁;芥末牛柳、紫蘇雞肉、鵪鶉蛋各有特色;最surprise係炸富士蘋果,酸甜爽口,脆卜卜又多汁,超好食!重點是獨立單次性的自家醬汁,乾淨安心,絕對加分! 我雖然鍾意食串炸但大阪名店大多使用公用醬汁,我怕不文明食客,you know😅….

❇︎ 明太子玉子卷 | $𝟖𝟐
明太子玉子卷

明太子控必點!玉子燒本身軟嫩滑溜,裡面係原條明太子which is非常之罕見,爆餡到滿瀉跌出來的程度(請睇Ig影片!),口內卜卜爆開嘅口感好喜歡~,超足料程度,下次會encore!

❇︎ 迷你刺身丼 | $𝟏𝟓𝟖/𝟑碗
迷你刺身丼

以為眼花,$158自選三款刺身丼,平均一碗50蚊,抵到飛起。揀咗三文魚籽海膽丼、帶子三文魚籽丼、火炙三文魚油甘魚丼,份量比想像大,刺身用料不錯;火炙魚油香四溢,鮮甜可口,好滿足。

❇︎ 鐵板燒牛舌 | $𝟕𝟗

自己用爐仔落牛油同蔥絲燒,香氣逼人。牛舌薄切爽口,略有筋感,蘸上燒肉汁同wasabi,都幾好味。

❇︎ 磯煮鮑魚 | $𝟖𝟐

鮑魚同肝軟腍入味,擺盤精美。

❇︎ 芝士金龍卷 | $𝟗𝟗

巨型炸蝦與火炙芝士的配搭,香口飽足。

❇︎ 蟹子沙律 | $𝟒𝟓

大大碗青瓜蟹柳沙律,清爽開胃。

❇︎ 冲繩海鹽青檸蜂蜜梳打 | $𝟑𝟖
❇︎ 茘枝味雞尾酒 | $𝟒𝟮

兩款飲品清爽帶果香,酸甜解膩,配串炸good match。

❇︎ 溫提:而家有啤酒仲有買一送一優惠;生日仲會送特大杯果味燒酒梳打~記得book檯呀!!
赞好
检举