2023-09-18
室內裝潢走簡約日式木系風格,白綠色牆身 + 落地大玻璃感覺好舒服。牆上面有詩既投影更有文藝氣息~環境寧靜,好似同外面個世界隔絕咗,正如 ᴄᴀғᴇ 既理念 ❝ 能夠讓人得到一絲喘息的空間 ❞ 有遠離煩囂感受慢活嘅感覺。ᴄᴀғᴇ 主打日式料理,提供定食、日式小菜、蛋糕甜品,仲有咖啡 / 茶 / 精品朱古力。擺盤用心,定價偏貴。原本以為細細碟可能唔太飽肚,最後食唔嗮 ꉂ(´꒳` )○ 照 燒 雞 扒 丼 // $78照燒汁甜度剛剛好,嫩滑雞肉充滿醬油香氣,配上蓬鬆白飯,惹味而滿足 ˊᵕˋ♡○ 蒲 燒 鰻 魚 定 食 + 冷 蕎 麥 麵 // $188定食可以自由選擇主食加 2 款配菜。鰻魚加埋微酸甜醬汁烤到外酥內嫩,骨非常纖細唔會摻口,肉質保持到嫩滑多汁。蕎麥麵條有咬勁,微甜湯汁加埋冰塊 & ᴡᴀsᴀʙɪ ,非常清爽消暑。○ 溏 心 蛋 // set + $12色澤和半熟度剛剛好,蛋黃好有蛋香,帶少少醬油嘅甜味,配米飯食好滋味。○ 骨 付 腸 // set + $12帶骨嘅腸幾特別,ᴊᴜɪᴄʏ 但少少過鹹。○ 若 竹 抹 茶 奶 凍 卷 蛋 // $52一開始見到 社交平台 post 就係
○ 照 燒 雞 扒 丼 // $78
照燒汁甜度剛剛好,嫩滑雞肉充滿醬油香氣,
配上蓬鬆白飯,惹味而滿足 ˊᵕˋ♡
定食可以自由選擇主食加 2 款配菜。
鰻魚加埋微酸甜醬汁烤到外酥內嫩,
骨非常纖細唔會摻口,肉質保持到嫩滑多汁。
蕎麥麵條有咬勁,微甜湯汁加埋冰塊 & ᴡᴀsᴀʙɪ ,
非常清爽消暑。
○ 溏 心 蛋 // set + $12
色澤和半熟度剛剛好,蛋黃好有蛋香,
帶少少醬油嘅甜味,配米飯食好滋味。
○ 骨 付 腸 // set + $12
帶骨嘅腸幾特別,ᴊᴜɪᴄʏ 但少少過鹹。
○ 若 竹 抹 茶 奶 凍 卷 蛋 // $52
一開始見到 社交平台 post 就係衝住卷蛋而黎,
所以期望都幾高 ( ≖ᴗ≖)
蛋糕本體鬆軟濕潤,忌廉多到爆哂出黎,
非常綿滑,抹茶味濃;奶凍滑溜 ᴄʀᴇᴀᴍʏ。
○ 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 // $46
○ 𝐄𝐥 𝐒𝐚𝐯𝐚𝐝𝐨𝐫 𝐄𝐥 𝐆𝐨𝐛𝐥𝐚𝐝𝐨 𝐏𝐢𝐧𝐤 𝐁𝐨𝐮𝐫𝐛𝐨𝐧 // $62
採收時期:11月- 3月
精緻方式:厭氧日曬 | 淺培
參考風味:番石榴、藍莓、青木瓜、芒果、棉花糖尾調
上枱時會有一小杯冰,店員建議先試凍飲再試熱飲。
酸度適中,飲落感覺非常舒服。
個人偏好凍飲,果酸比較淡,尾調甜感爆表。
ꕀ