浮生|🪵日系精品Cafe | 大角咀美食今日為大家推薦一家由90+00後團隊努力經營的一間日式精品咖啡店,小店位於大角咀晏架街,主推日式料理及各類日式飲品。相對其他日式料理,浮生的整體味道相對清淡,以食材原本的味道為主。關東煮的湯底能夠味嘗出廚師的用心,詢問下才知道小店在湯底中不添加味精或雞粉調味。食物整體不錯,個人認為份量再多一點點就完美!🍲 鰹魚湯關東煮🐟 鹽燒鯖魚🍗 照燒雞排飲品方面比較有驚喜,鮮奶焙茶的茶香味濃郁,配上玫瑰拉花,完美開啓新一天!鮮奶抺茶(千歲之雲)其實都非常不錯,不過和焙茶對比之下,難免會有點失色!🍵 鮮奶抺茶(千歲之雲)☕️ 鮮奶焙茶(島根出雲)整體感覺很好,值得再來!📍 浮生 (大角咀)大角咀晏架街8號地鋪
浮生|🪵日系精品Cafe | 大角咀美食

🍲 鰹魚湯關東煮
🐟 鹽燒鯖魚
🍗 照燒雞排

🍵 鮮奶抺茶(千歲之雲)
☕️ 鮮奶焙茶(島根出雲)

整體感覺很好,值得再來!

📍 浮生 (大角咀)
大角咀晏架街8號地鋪
$120 (早餐)
2024-04-30 92 浏览
🍽️浮生同🐯星期日放假,齊齊出動去大角咀行街,行到累了找了一間cafe☕️入去坐坐。店內裝修風格簡約,綠白色系配上原木風,有一種彷彿在天星小輪的感覺⛴️ 讓人感到放鬆舒適,店內播放着香港廣東話歌,氣氛輕鬆愉快😮‍💨🫘🍞十勝紅豆奶油厚多士($48)多士熱辣辣送上,多士邊焗得脆卜卜。而且紅豆🫘不會太甜,味道合適。甜甜的紅豆🫘配上咸香的多士🍞;暖暖的多士🍞配上冰涷的牛油🧈有種冰火兩重天的感覺🧊🔥🍵京都宇治Matcha Latte($60🧊)這杯latte不像坊間大部份一樣只有甜味,而是喝到抹茶真正的茶香,茶味較突出,口感濃厚☕️多明尼加60%朱古力咖啡($58🧊)飲品的咖啡味香濃,加上適量的朱古力味,甜中有苦,苦中有甜,味道剛好互相配合,入口順滑浮生若夢,偷得半日清閒🍃適合一個人🧍🏻‍♀️一杯咖啡☕️來放空亦適合一聚人👫🏻數杯咖啡☕️來相聚味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍環境 : 🤎🤎🤎🤎🤎服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍🍽️浮生 (大角咀)📍大角咀晏架街8號地舖
🍽️浮生

🫘🍞十勝紅豆奶油厚多士($48)

🍵京都宇治Matcha Latte($60🧊)

☕️多明尼加60%朱古力咖啡($58🧊)

浮生若夢,偷得半日清閒🍃
適合一個人🧍🏻‍♀️一杯咖啡☕️來放空
亦適合一聚人👫🏻數杯咖啡☕️來相聚

味道 : 🤎🤎🤎🤎🤍
環境 : 🤎🤎🤎🤎🤎
服務 : 🤎🤎🤎🤎🤍
CP值: 🤎🤎🤎🤎🤍

🍽️浮生 (大角咀)
📍大角咀晏架街8號地舖

2024-04-28 78 浏览
抹茶latte同關東煮都好味!🍵抹茶-千歲之雲(熱),$56Menu形容茶感最濃千歲之雲茶味的確濃,上枱果陣睇到抹茶隻色已經知道🤭(同某間杯「抹茶澀澀地」差天共地)帶有回甘🍵抹茶-若き日(凍),$58Menu形容較滑,帶抹茶甜味抹茶味都濃✿ 自家鰹魚湯關東煮,$56好入味,蘿蔔好腍,另外有福袋年糕、蒟蒻絲、竹輪、黑薯糕湯底好飲男朋友仲外賣左一碗返屋企比屋企人食✿ 鹽燒牛舌芯,$118牛舌芯必成細細舊,顏色比較粉。比較平時出面食開既牛舌覺得牛舌芯滑,唔嚡,有油脂香✿ 蒲燒鰻魚定食配蕎麥麵,$168雖然鰻魚目測份量比較少,很好食。汁入味,甜甜地。✿ 定食同關東煮各配2個小食糖心蛋、和風豆腐、骨附腸、玉子燒-
抹茶latte同關東煮都好味!

🍵抹茶-千歲之雲(熱),$56
Menu形容茶感最濃
帶有回甘

🍵抹茶-若き日(凍),$58
Menu形容較滑,帶抹茶甜味
抹茶味都濃

✿ 自家鰹魚湯關東煮,$56
好入味,蘿蔔好腍,另外有福袋年糕、蒟蒻絲、竹輪、黑薯糕
湯底好飲
男朋友仲外賣左一碗返屋企比屋企人食

✿ 鹽燒牛舌芯,$118

✿ 蒲燒鰻魚定食配蕎麥麵,$168
雖然鰻魚目測份量比較少,很好食。汁入味,甜甜地。

✿ 定食同關東煮各配2個小食
糖心蛋、和風豆腐、骨附腸、玉子燒

• 自家鰹魚湯關東煮
  • 抹茶latte
2024-04-05 182 浏览
"浮生"平日去大角咀做野經過見到好多次, 吸引我既係因為鋪面白色配墨綠色, 感覺好似好舒服, 今日放假無乜節目, 終於入左去,一入去感受到日式木系氛圍🪵入去啲裝修簡簡單單但舒服, 剛好播緊我的至愛🥰"米津玄師"既Lemon, 幾好feel!我叫咗杯特色咖啡"日本和歌山梅子咖啡"🧉&"紅豆紅茶卷蛋"🍰,杯咖啡要先食個片梅子糖,之後先再飲咖啡, 又幾好飲喎, 天天熱熱地幾開胃👍🏼卷蛋既紅豆甜度適中, 都幾好味😋店員服務態度唔錯, 我飲梅子咖啡前, 個片梅子糖跌左杯入面, 店員見到即刻提我飲之前要先食片梅子糖, 仲立即俾多一片新嘅我😆👍🏼

2024-04-04
  • 和歌山梅子咖啡
2024-03-26 149 浏览
經常會行過呢到,其實各方面都唔錯架!特別係野食好睇又好食,但因為半年前有位TB店員好無禮貌,所以就無再去了。今日見有1個鐘頭時間,就再入衝入去試下啦!見唔到個位無禮貌員工喎!反而請左好多靚仔靚女😝佢地服務態度唔同哂喎!親切友善好多,所以我就坐吧枱順便問下咖啡師一d咖啡知識,佢都好願意答我🫡有關咖啡選擇同口味等等。野食方面也比之前更有水準,好注重細節和品質,睇得出係用心製作,係視覺上的享受,老婆大人都話打卡一流👍

2024-03-16 132 浏览
話說早排係奧運收工經過呢間cafe,望落個feel都文青type🧏入面啲位都幾闊落,就打算入去放鬆下開門第一下已經覺得環境唔錯,空間感幾足,同女朋友搵左個位坐低🪑本身以為cafe都係食環境,對於野食冇咩特別大期望,隨便叫左個牛肉飯加骨附腸🐄同厚燒玉子點知係我諗得太簡單😌😌個飯勁好食啊親😍首先,牛肉既分量係足夠既🐄絕對滿足到一個正常男仔既飯量🤤而味道方面都無點馬虎,牛肉味比想像中要濃厚,甜味都唔會搶曬位。真心送飯係一流😂😂😂然後到骨附腸,呢個不得了😌本身以為會勁hea叮兩叮就算,點知咬落去係爆汁😭😭好意外😳😳😳差啲連骨都咬埋,至於玉子就真係玉子,正常發揮食到所有野都乾乾淨淨🤣🤣🤣少尷女朋友叫左個抹茶cake嚟食,睇落去份量都足夠,試左啖覺得唔錯,對於抹茶比例既把控做得幾好,唔會入口都係苦味,反而有陣幽香🫶最後想坐多陣既😂不過見到都好多人開始等緊位,拿拿聲起身走人🫠🫠🫠正既,值得二刷🤤浮生如夢轉瞬逝,人生匆匆總難留

點知係我諗得太簡單😌😌個飯勁好食啊親😍

食到所有野都乾乾淨淨🤣🤣🤣少尷

正既,值得二刷🤤

浮生如夢轉瞬逝,人生匆匆總難留
2024-02-04 351 浏览
~ Hojicha Latte~ Oden•I recently tried the oden and hojicha latte at Cafe Wander, and the experience was quite satisfying 🤍. The oden, a traditional Japanese hot pot dish, showcased a well-balanced assortment of ingredients, including fish cakes, radishes, and konjac, all simmered in a flavourful broth 👍🏻. The dish was comforting, with each element maintaining its distinct taste. Moving on to the hojicha latte, it was a delightful blend of roasted green tea and steamed milk ☕️. The hojicha’s nutt
~ Hojicha Latte
~ Oden

Moving on to the hojicha latte, it was a delightful blend of roasted green tea and steamed milk ☕️. The hojicha’s nutty and earthy notes shone through without overpowering the drink.

Both the oden and hojicha latte were good, offering a comforting and enjoyable dining experience 😆!

2024-01-27
Happy weekend既cafe hopping梗係要揀間舒服既 今次呢間寧靜既日式木系cafe就最適合同朋友傾下計嘆下啡 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 店面唔大 枱與枱之間唔算寬敞 不過環境勝在好舒適☕️ 休晨全餐滿足咗選擇困難症嘅我 關東煮同烏冬味道略嫌淡咗少少 鰻魚同玉子燒有驚喜🤩 紅豆奶油吐司好食 吐司外脆而內鬆軟 紅豆醬甜而不膩 俾得好闊綽 奶油嘅丁點鹹味平衡左件事🫘 食物唔算好驚豔但係到歇息一下真係好自在(๑˃̵ᴗ˂̵)و
Happy weekend既cafe hopping

奶油嘅丁點鹹味平衡左件事🫘
十勝紅豆奶油厚吐司

食物唔算好驚豔但係到歇息一下真係好自在(๑˃̵ᴗ˂̵)و
十勝紅豆奶油厚吐司
◡◡◡ 浮生 ◡◡◡ 黑牛安格斯牛小排蓋飯 跟是日自家漬物 $𝟭𝟴𝟴漬物酸酸甜甜很開胃每顆飯粒都被醬汁包裏住多吃會有點膩 建議share牛不是煮得很唸 牛味正常浮生休晨全餐 $𝟭𝟯𝟴關東煮 蒲燒饅魚 醬油燒飯糰 配厚燒玉子微溫的玉子燒帶出蛋香及香甜綿綿口感 有驚喜其他也不錯吃 ت月見壽喜燒牛肉烏冬 $𝟴𝟲肥牛 本菇 洋蔥 豆腐配上壽喜燒湯底不敗的配搭烏冬有嚼勁 好吃湯底濃一點會更好味☺️𝗶𝗰𝗲𝗱 𝗵𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟬+$𝟱轉了𝗼𝗮𝘁 𝗺𝗶𝗹𝗸很重燕麥奶味 焙茶味足少甜一點會更好整體店內環境舒服採光充足餐具很精緻 感受到餐廳的用心但某些食品價錢有點進取不過餐廳𝗽𝗲𝘁 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝗹𝘆 這點加分還請了喵咪吃甜薯🍠下次想試試焙茶卷蛋(〃´ڡ`〃)浮生大角咀晏架街𝟴號地舖
◡◡◡ 浮生 ◡◡◡

餐具很精緻 感受到餐廳的用心
但某些食品價錢有點進取
不過餐廳𝗽𝗲𝘁 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝗹𝘆 這點加分
還請了喵咪吃甜薯🍠
下次想試試焙茶卷蛋(〃´ڡ`〃)

浮生
大角咀晏架街𝟴號地舖
黑牛安格斯牛小排蓋飯 跟是日自家漬物
黑牛安格斯牛小排蓋飯 跟是日自家漬物
月見壽喜燒牛肉烏冬
iced  hojicha  latte
iced  hojicha  latte
2024-01-08 192 浏览
話說上星期六6/1/24 ,去左大角咀搵個朋友,見大角咀好多野食就諗住是但搵間。咁岩經過「浮生」見到個裝修環境都好文青,諗住入去扮下偽文青,入到去環境都舒服唔錯,水係任飲既。自助式叫餐。食物方便我就覺得普普通通,真係唔算多野簡,同埋食物類型唔算好吸引 ,都係一d定食同飯團咁。 我就叫咗一個牛肉烏冬 $86 ,如果以一個牛肉烏冬嚟講就唔值依$86。因為真係好普通,同埋味道偏幾甜下,但勝在裝修環境,$86 舒舒服服咁坐係咁㩒下電話,飲杯水依下野咁就ok 既。
入到去環境都舒服唔錯,水係任飲既。
自助式叫餐。
我就叫咗一個牛肉烏冬 $86 ,
如果以一個牛肉烏冬嚟講就唔值依$86。
因為真係好普通,同埋味道偏幾甜下,
2024-01-06
久違的Cafe Hopping~ 今次終於有機會嚟到依間好似與世隔絕嘅香港咖啡小店☕️ 店内以木系為主調,門口位置嘅白色牆投景着中文詩句,加上落地大玻璃,係少數可以休閒地慢慢坐嘅咖啡店,真正體驗慢活嘅樂趣✨ 而食物上都意外有驚喜,除咗有唔少日本料理,例如烏冬、丼飯以及定食,佢哋嘅日式甜品亦放咗唔少心機,喺度仲搵到日本名古屋必食嘅紅豆奶油厚吐司添❤️-鹽燒牛舌芯丼 ($118)人氣必點丼飯🥢 牛舌偏厚切,中間仲係非常粉嫩,口感爽彈!可以加少許檸檬汁提一提肉嘅鮮味~ 記住要加配溏心蛋 (+$12),同個丼飯簡直係絕配🤭*浮生飯糰餐 ($88)乘聯JFOODO 日本米推廣活動嘅期間限定飯糰Set 🍙 除左有燒雞軟骨串以及是日自家漬物外,仲有2款用上日本富山縣天盛米製作而成嘅飯糰~ 醬油燒飯糰可以食到焦脆嘅口感以及醬油香甜嘅味道;而明太子飯糰就會係軟熟嘅口感,帶明太子嘅鹹香🤤 兩款飯糰兩種口感!*十勝紅豆奶油厚吐司 ($48)之前去名古屋旅行經常食嘅早餐🥹❤️ 估唔到係到都可以重捨返日本嘅味道~ 吐司非常鬆軟,表面烘得香脆。係上面放上十勝紅豆以及牛油,簡單組合,但又令人食唔停口嘅魔力🍞🫘🧈*新鮮橙皮

鹽燒牛舌芯丼 ($118)

浮生飯糰餐 ($88)

十勝紅豆奶油厚吐司 ($48)

新鮮橙皮黑朱古力卷蛋 ($52)
若竹抹茶奶凍卷蛋 ($56)
同樣非常有驚喜嘅卷蛋💕 兩款蛋糕口感鬆軟綿密,黑朱古力卷蛋嘅朱古力味突出,帶陣陣橙香,非常refreshing! 個人最愛都係抹茶奶凍卷蛋🍵 抹茶味唔係話食過最濃厚個隻,但就食得好舒服,充滿茶嘅清香,中間嘅奶凍亦夠Q彈!

稍息 ($62)
秋季限定特飲🍂 混合桂花烏龍、金萱烏龍、菠蘿汁以及乳酸,茶香混合果香,味道清新唔會太甜~

鮮奶焙茶 ($48)
用上島根出雲出產嘅焙茶,帶有碳烤嘅香氣,加上可愛嘅拉花,可以休閒打卡一整天了😌
2023-11-26 302 浏览
第一次惠顧。一進店,只有兩桌客人。店員說:隨便坐。好的,找到位置坐下了。看了餐單,點了三選二(雞扒配三味糰子)加了一杯和歌山梅子咖啡。約20分鐘後,一組預約客人進來,訂了三位。但店員忘記預留位置,想請我換位子。我回覆:不換。畢竟是你們店家自己的失誤,損失客人。如果你有記得預留客人位置。如果你們細心一點,就不會發生這樣的事情。不然打電話預約幹嘛?說實話,整體體驗很差。梅子咖啡真的不好喝。大大推薦,大角咀「一浪」 他們家的海鹽梅子咖啡。
第一次惠顧。
一進店,只有兩桌客人。
店員說:隨便坐。

好的,找到位置坐下了。

約20分鐘後,一組預約客人進來,訂了三位。
但店員忘記預留位置,想請我換位子。
我回覆:不換。
畢竟是你們店家自己的失誤,損失客人。
如果你有記得預留客人位置。
如果你們細心一點,就不會發生這樣的事情。
不然打電話預約幹嘛?
說實話,整體體驗很差。

梅子咖啡真的不好喝。
大大推薦,大角咀「一浪」 他們家的海鹽梅子咖啡。
难得的天晴当然要趁午休来个gap hour,浮生收藏很久了一直没找到机会去,没想到搬过来后离得很近。·整体来说,只是适合装装小资的文青店,咖啡和食物都还不错,但没有专程跑一趟的必要性。前几年开了不少日式咖啡店,不过今年感觉热度在褪去,工作日中午的浮生很安静。·咖啡、甜点和餐食都不少,工作日有drink + food discount,不过我觉得性价比一般般。·【和歌山梅子咖啡】意式豆是一支没有特别之处的三拼,手冲也没看到感兴趣的,所以试了这杯特调,还可以。·梅子酱和冰美式融合在一起,喝起来酸酸甜甜,风味层次很均匀,表面用蒸汽棒搅打出foam,又增添了口感的丰富和绵密性。·【朝食全餐】鲣鱼汤关东煮/蒲烧鳗鱼/冷荞麦面/厚烧玉子·日式All Day Breakfast,品种还挺多,但份量其实一般。所吃即所见,味道中规中矩,而且我感觉都是半成品。
【和歌山梅子咖啡】
【朝食全餐】
鲣鱼汤关东煮/蒲烧鳗鱼/冷荞麦面/厚烧玉子
2023-09-13
用餐时段
2023-09-18 256 浏览
室內裝潢走簡約日式木系風格,白綠色牆身 + 落地大玻璃感覺好舒服。牆上面有詩既投影更有文藝氣息~環境寧靜,好似同外面個世界隔絕咗,正如 ᴄᴀғᴇ 既理念 ❝ 能夠讓人得到一絲喘息的空間 ❞ 有遠離煩囂感受慢活嘅感覺。ᴄᴀғᴇ 主打日式料理,提供定食、日式小菜、蛋糕甜品,仲有咖啡 / 茶 / 精品朱古力。擺盤用心,定價偏貴。原本以為細細碟可能唔太飽肚,最後食唔嗮 ꉂ(´꒳` )○ 照 燒 雞 扒 丼 // $78照燒汁甜度剛剛好,嫩滑雞肉充滿醬油香氣,配上蓬鬆白飯,惹味而滿足 ˊᵕˋ♡○ 蒲 燒 鰻 魚 定 食 + 冷 蕎 麥 麵 // $188定食可以自由選擇主食加 2 款配菜。鰻魚加埋微酸甜醬汁烤到外酥內嫩,骨非常纖細唔會摻口,肉質保持到嫩滑多汁。蕎麥麵條有咬勁,微甜湯汁加埋冰塊 & ᴡᴀsᴀʙɪ ,非常清爽消暑。○ 溏 心 蛋 // set + $12色澤和半熟度剛剛好,蛋黃好有蛋香,帶少少醬油嘅甜味,配米飯食好滋味。○ 骨 付 腸 // set + $12帶骨嘅腸幾特別,ᴊᴜɪᴄʏ 但少少過鹹。○ 若 竹 抹 茶 奶 凍 卷 蛋 // $52一開始見到 社交平台 post 就係

○ 照 燒 雞 扒 丼 // $78
照燒汁甜度剛剛好,嫩滑雞肉充滿醬油香氣,
配上蓬鬆白飯,惹味而滿足 ˊᵕˋ♡

定食可以自由選擇主食加 2 款配菜。
鰻魚加埋微酸甜醬汁烤到外酥內嫩,
骨非常纖細唔會摻口,肉質保持到嫩滑多汁。
蕎麥麵條有咬勁,微甜湯汁加埋冰塊 & ᴡᴀsᴀʙɪ ,
非常清爽消暑。

○ 溏 心 蛋 // set + $12
色澤和半熟度剛剛好,蛋黃好有蛋香,
帶少少醬油嘅甜味,配米飯食好滋味。

○ 骨 付 腸 // set + $12
帶骨嘅腸幾特別,ᴊᴜɪᴄʏ 但少少過鹹。

○ 若 竹 抹 茶 奶 凍 卷 蛋 // $52
一開始見到 社交平台 post 就係衝住卷蛋而黎,
所以期望都幾高 ( ≖ᴗ≖)
蛋糕本體鬆軟濕潤,忌廉多到爆哂出黎,
非常綿滑,抹茶味濃;奶凍滑溜 ᴄʀᴇᴀᴍʏ。

○ 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 // $46

○ 𝐄𝐥 𝐒𝐚𝐯𝐚𝐝𝐨𝐫 𝐄𝐥 𝐆𝐨𝐛𝐥𝐚𝐝𝐨 𝐏𝐢𝐧𝐤 𝐁𝐨𝐮𝐫𝐛𝐨𝐧 // $62
採收時期:11月- 3月
精緻方式:厭氧日曬 | 淺培
參考風味:番石榴、藍莓、青木瓜、芒果、棉花糖尾調
上枱時會有一小杯冰,店員建議先試凍飲再試熱飲。
酸度適中,飲落感覺非常舒服。
個人偏好凍飲,果酸比較淡,尾調甜感爆表。
又到左愉快Weekend 😁, Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️ 想搵間cafe 傾下計食下野,見《浮生》呢個名咁得意就try try 佢啦🏊🏻是但總結: 門店裝潢以木材為主調,入到去就會感受到日式寧靜嘅氛圍。餐廳員工都好friendly同helpful ,以食物質素同環境嚟講, CP值都算高👍🏻是但食評🌟💬✰味噌燒豚肉定食 🐷🍚 ($88)豬肉嘅瘦肉同肥肉嘅比例恰到好處,唔會有太油膩嘅感覺,配埋日本珍珠米飯就啱啱好✰浮生鰹魚湯關東煮 🍲 ($56)鰹魚湯關東煮嘅味道算係清淡啦,湯汁唔會太重口味。湯裡面嘅日本蘿蔔大大舊而且好入味,食落無渣幾甜。另一重點福袋年糕都好飽滿同軟糯 😋✰糖心蛋🥚 骨附腸 🍖( 跟餐+$12/$10)伴碟嘅溏心蛋同骨附腸都唔會求其。溏心蛋蛋黃嘅稠度同熟度啱啱好。骨附腸尾巴連接住一條骨,食落去香口多汁 💦✰若竹抺茶奶凍卷蛋🍵($52)蛋糕本體好綿密濕潤,甜度適中,充滿抺茶嘅清香味。入仲夾住既奶凍味道香濃,同卷蛋好夾✰Tiramisu卷蛋 🍰($52)呢款卷蛋非常鬆軟,每一層都係滿滿Tiramisu口味嘅鮮奶油。不過個人認為有少少貴,因為唔算好大份✰手沖咖啡 ☕️

是但食評🌟💬
✰味噌燒豚肉定食 🐷🍚 ($88)

✰浮生鰹魚湯關東煮 🍲 ($56)

✰糖心蛋🥚 骨附腸 🍖( 跟餐+$12/$10)

✰若竹抺茶奶凍卷蛋🍵($52)

✰Tiramisu卷蛋 🍰($52)

✰手沖咖啡 ☕️($58)
本身想試個隻豆無哂,店員就介紹左另一隻台灣咖啡豆俾我地,沖咖啡之前會先拎豆俾你聞下,然後用手沖方式沖製,所以等候時間可能會長啲。手沖咖啡係用Sake杯上,搭配番cafe既日式主題。到手時果然香氣四溢,酸味適中,入口都幾滑順香醇,店員冇介紹錯 👍🏻️

• 自家鰹魚湯關東煮