2018-03-20
自從畢業之後,大家各有名忙,都好難約得成大學同學食飯。今日終於約得成喇,真係好開心,幾個女仔一個墟,更係要搵一個就腳又可以隨心吹水既好地方啦!平時成日食日韓泰菜,今次就得別d,專登揀左方便就腳係朗豪坊附近既明記打冷!之前都聽過呢間出名大碟夾抵食,所以預早打電話book位,好在真係book左喳,我地去到既時候已經full哂,證明我地應該無揀錯地方啦!明記既環境好寬敞,佈置亦都好有潮州特色,感覺似係正宗既潮州餐館,亦都見到好多人一家大細咁去食野呢!因為放工關係,大家都好肚餓喇,拿拿聲叫野食,樣樣都好吸引!第一次食,真係唔知野食既份量,惟有想食咩就叫咩。首先叫左蟹肉粟米羹(例),見到真係嚇親,因為份量都幾大下,但好食既應該點都食得哂既。好在,明記既蟹肉粟米羹係真材實料既,可以食到蟹肉,而唔係蟹柳扮蟹肉,而且味道岩岩好,唔係太喊又唔淡,配合埋d超甜粟,真係好開胃。之後黎既就係客家黃酒雞,下單既時候問侍應姐姐,一隻係咪好大隻,姐姐話唔算好大既,因為我地非常肚餓,所以就叫左一隻喇。點知上既時候真係賣相同份量都贏哂,真係開始擔心係咪食得哂。 😂😂聞到黃酒既酒香,雞件果然係好香滑,雞浸係黃酒之中又唔會
聞到黃酒既酒香,雞件果然係好香滑,雞浸係黃酒之中又唔會乾,而且有微微既酒香,酒味又唔算好濃,好岩女仔食,配合埋碗白飯更正!我同我既朋友都讚不絕口。
去食潮州野,梗係唔少得食蠔餅啦!之後黎既蠔餅真係好邪惡啊,炸得好鬆脆,粉同蠔既比例剛剛好,而且係即炸既,並唔係炸定放係到再翻炸。配合埋小小蔥花,感覺即刻唔油膩。
食得太多肉同埋煎炸野,係要食返個海味粉絲雜菜煲中和一下。同樣地,雜菜煲份量夠多,去到呢個moment我同朋友們都已經飽左8成。好在d菜好新鮮,味道適中,再加埋d香菇同我最喜愛既粉絲,我地都無浪費食物,可以食得哂。
去到埋單,食左咁多野連加一都係五百幾蚊!計返每人都係一百令蚊,真係好抵食呀!不過下次再黎真係可以就住個份量黎叫,如果唔係一定個個變成肥妹仔lu!真係好滿足呢!