2019-06-22
今日同男友慶祝一齊左8個月紀念,行開尖沙咀isquare,諗起之前食過一間好味既西餐廳就係isquare附近,有啲掛住佢塊安格斯肉眼扒,所以我地最後揀左再食呢間去慶祝。我地七點就去到間餐廳,可能都仲早,一去到已經有位,但窗邊三張卡位已經有人坐,睇黎我下次如果要坐窗邊睇街境就要預早打電話卜定枱喇。餐廳環境都算靜,枱枱客人都細細聲傾計,連客人都好有質素,餐廳亦會播好柔和既音樂,有烏絲燈胆做燈飾,燈光柔和,加埋每張枱上面都有盞燭光燈,感覺都唔錯,最岩情侶黎拍下拖撐枱腳慢慢食。我地今次係為塊安格斯肉眼扒先再黎幫襯,當然第一樣叫既就係燒安格斯肉眼扒配野菌紅酒燒汁啦,仲叫左北海道帶子配三文魚子沙律做前菜,同叫左個芝士菠菜意大利雲吞配煙肉南瓜汁。先黎個北海道帶子配三文魚子沙律,佢個玻璃容器好特別,上層玻璃兜裝住一片片帶子刺身同一粒粒脹卜卜既三文魚子,下面個玻璃兜裝住沙律菜同去皮橙肉粒。食落去,帶子夠鮮甜,份量都唔少,加埋三文魚子一齊食咸咸地好夾。沙律菜好青綠好新鮮,食落又清新爽口,分別加埋橙肉同三文魚子一齊食,咸中帶甜感覺好特別。之後黎個芝士菠菜意大利雲吞,黃色既南瓜汁同煙肉舖滿雲吞上面,睇見都覺得
北海道帶子配三文魚籽沙律
芝士菠菜意大利雲吞配煙肉南瓜汁
之後黎個芝士菠菜意大利雲吞,黃色既南瓜汁同煙肉舖滿雲吞上面,睇見都覺得好食。啲雲吞都幾大隻,而且份量都幾多。用刀切開隻脹卜卜既雲吞,裡面包滿已經調左味既菠菜蓉,食落夠晒味,皮薄餡靚,咬落去塊皮煙煙un un,加埋個南瓜汁一齊食,味道超夾,好好味。全晚最滿意就係衣碟芝士菠菜意大利雲吞配煙肉南瓜汁,下次再黎會再食過😋。
燒安格斯肉眼扒配野菌紅酒燒汁
再黎係燒安格斯肉眼扒配野菌紅酒燒汁,上次黎食已經好好食,所以今次為左食佢再encore。我叫左都係要求牛扒五成熟,廚師控制火喉好好,外面係燒到帶少少燒烤味既牛扒香,切落去又好林,牛肉紅紅地滲有少少牛肉汁,岩岩好五成熟。配埋紅酒燒汁個味好夾,紅酒帶出到安格斯牛既鮮味。伴碟附上粗粒黑胡椒同鹽比人點黎食,但我覺得塊牛本身已經夠味,都唔需要加鹽加胡椒。除左安格斯牛扒之外,隨碟仲附有燒蒜頭、燒車厘茄、燒嫰蘆筍同烤焗薯片,初頭以為啲薯片係脆口,但食落去原來係軟身既焗薯片,估佢唔到。但我都係覺得上次用牛油煮薯蓉做配菜配牛扒一齊食會再夾啲,但如果講健康,當然係烤焗薯片會健康過牛油味薯蓉啦。廚師揀左燒車厘茄做配菜,好有心思,酸酸甜甜既車厘茄可以中和返食牛扒既油膩感,而家啲車厘茄粒粒都好甜,好香茄味,唔錯唔錯。連燒蘆筍都好青綠好嫰,食落唔會有乍,仲有啲牛扒香同草青味,衣味燒安格斯肉眼扒無得頂牙😋。可以encore 再encore。
餐廳侍應服務態度都好好,不論係帶位、點菜、上菜、問佢攞兩杯暖水同埋單都好有禮貌好斯文。
上菜時間又快,我地點完菜後五分鐘就已經為我地開始上前菜。食完晒碟上所有野,又會詢問我地需唔需要清走隻碟,唔會有比人烹走既感覺。食晒所有食物都仲可以慢慢坐住傾計,無用餐時間限制👍🏻,好值得讚。
餐廳門口有盞會變色既Shine 燈,走果陣仲可以係𨋢口揀自己鍾意既顏色燈色黎打卡。