2018-03-05
過往都曾經慕名去過《鮨文》元朗店,當時用餐亦都好愉快,不過始終對我哋呢啲香港島返工嘅人嚟講,入去真係遠咗啲。呢間開咗一年嘅黃埔分店就非常方便,一出黃埔地鐵站過對面馬路就係。門口比較隱蔽,亦都冇招牌。全場以淺木色為主,摩登日本風。黃埔店比元朗店大,吧枱目測都可以招呼10幾人,仲有幾間VIP房,下次再約埋一班同事過嚟先。見到餐牌選擇分為兩款廚師發辦,一款$1350,一款$1750,黎得慶祝咁梗係揀左$1750。首先,師傅準備咗啲前菜,有紅酒蕎頭、千本漬同芥末淮山。一邊食一邊睇師傅表演。同好多鮨店一樣,廚師發板第一道菜通常都係茶碗蒸,其實係食生冷野之前先食啲暖同熟嘅食品,確會可以起到保護胃部嘅作用。蟹肉茨金箔茶碗蒸呢個茶碗蒸裏面嘅蟹肉都幾鮮甜,蛋唔算好香濃,但係勝在蒸得好滑身。櫻煮八爪魚 師傅話用咗三日準備,熟成、慢煮、細心睇火,因為要每個部份都煮得均勻,最後調味,先送到我哋面前,絕對係有心機嘅菜式。八爪魚入口軟腍,帶啲啲甜同辣椒,做得好好。魚子醬伴白子呢個係鱈魚白子,其實係卵巢部份,有啲似豬腦,入口creamy 肥美,同啲酸酸地嘅柚子醋好夾。真蠔 呢個日本真蠔來自小長井。日本真蠔味道相對一
蟹肉茨金箔茶碗蒸
櫻煮八爪魚
魚子醬伴白子
真蠔
呢個日本真蠔來自小長井。日本真蠔味道相對一向食開嘅法國蠔味道薄啲。口感細膩,肉身厚,帶甜味。
香箱蟹
香箱蟹係雌性松葉蟹,小弟都係第一次食。其實平時好少叫蟹食,好怕煩,食蟹最怕要自己慢慢拆肉,呢度菜啱晒!師傅拆晒啲肉,再加埋啲蟹子蟹膏,放返去蟹殼上面,加埋啲啫喱醋,啖啖肉,正到難以言喻!
清酒蒸蝦夷鮑魚
鮑魚新鮮爽彈,唔錯!令我最深刻唔係鮑魚,而係鮑魚肝醬撈埋啲赤醋飯嚟食,香濃惹味,送酒一流。
寒鰤魚
切成三片嘅非常肥美,入口爽甜。
針魚
肉質爽,結構緊密,獨特的魚香。
白象拔蚌
白象拔蚌口感鮮甜爽脆。
三文魚子
三文魚子粒粒圓渾,脆卜卜。
深海池魚
肉質緊緻,魚油肥美,味道清甜。
北海道點紋牡丹蝦
蝦膏燒得燶燶地,充滿鹹香。蝦肉爽嫩,甜度爆燈。
吞拿魚面頰
燒過嘅吞拿魚面珠,油香十足,而且仲好嫩!
干飄手卷
葫蘆瓜卷,甜甜地。
雲丹盛
小弟好鐘意食海膽,啲海膽一瓣一瓣睇到人哋好開心!裏面有兩種海膽,分別係北海道白雲丹同赤雲丹,前者香滑,後者濃郁鮮甜,想再encore 一杯!
伊達卷
質地唔太乾,唔太濕,啱啱好! 聽講日本人食呢個甜品,好似我哋食湯圓一樣,有團團圓圓嘅意思。
果物
噴左威士忌日本蜜瓜,令香甜嘅蜜瓜肉多咗份花香,為呢餐寫上完美嘅句號!