2024-04-21 352 浏览
最近天气又湿又热, 最岩食d清凉开胃嘅野, 例如omakase咁😆其实都系借口嚟嫁姐, 适逢朋友生日所以就同佢去左食omakase庆生! 今次就拣左位于尖沙咀嘅粋, 其实之前嚟e头食饭一直都几想试下E间餐厅, 餐厅位于旺中带静嘅一个楼上铺! 上到去外面有个大大嘅露天位置, 可以比客人饮下酒倾下计, 不过当日落住大雨, 所以就直接入左餐厅! 餐厅环境干净企理, lunch time亦有唔少客人, 今日为我地准备食物嘅就系鸿师傅, 师傅基本功扎实, 刀工细致, 每一贯寿司握饭, 调味都处理得很好, 加上师傅讲野风趣幽默, 所成餐饭都食得几开心!⭐鳕鱼片唔系好多omakase都会有鳕鱼片做前菜小食, 如果有嘅话的确几加分, 因为除左令人有想点酒精嘅想法外, 系餐点兴餐点之中, 有d小食食下做间场感觉会更开心⭐沙律沙律菜清楚爽脆, 配上甜甜酸酸嘅酱汁, 食落味道相当开胃⭐炸菜渍,姜,苦瓜渍E到嘅渍物的确令人几有惊喜, 炸菜渍爽爽脆脆, 苦瓜渍微甘爽口, 食落令人胃口大开<寿司九贯>⭐𫚕鱼入口软韧适中, 肉质结实, 油脂比较丰富⭐深海池鱼寿司用左豉油wasabi调味, 爽口带一点

⭐鳕鱼片

⭐沙律
沙律菜清楚爽脆, 配上甜甜酸酸嘅酱汁, 食落味道相当开胃

⭐炸菜渍,姜,苦瓜渍

<寿司九贯>

⭐𫚕鱼
入口软韧适中, 肉质结实, 油脂比较丰富
⭐深海池鱼寿司
用左豉油wasabi调味, 爽口带一点油脂味
⭐富山湾白虾仔寿司
一件寿司大约20只白虾仔整成, 虾味浓郁, 入口即溶
⭐北海道带子
加左少许柚子皮, 食落口感比较清新
⭐𫚕鱼(野生油甘鱼)
用左柚子楜椒作调味, 食落油脂丰腴, 层次感丰富
⭐鲛鲽
烧右口鱼边, 配搭柴苏叶同葱同食, 肉质非常滑溜,味道清新
⭐赤贝寿司
师傅先将赤贝拍一拍, 令食落口感更爽口, 味道鲜甜几好食
⭐酱油渍赤肉寿司
用酱油渍过嘅赤肉, 肉质细嫩味美带酱油嘅甘香

⭐大拖罗寿司
师傅先将大拖罗烧一烧, 将鱼油迫出同时令油脂更均匀,入口完全感受到油脂爆发嘅感觉

⭐北海道马粪海胆寿司
师傅好慷慨咁将一堆堆嘅北海道马粪海胆放上寿司饭上面, 食落鲜甜无比, 入口即化

⭐吞拿鱼手卷
除左夹住满满嘅吞拿鱼仲有脆脆同各样配料, 食落口感相当丰富, 大满足

⭐茶碗蒸
蒸蛋口感滑溜, 味道不错

甜品
甜品有杏仁咖啡同益力多雪糕, 两款都几特别, 而且几岩而家嘅天气, 杏仁咖啡味相对出色, 咖啡味几香, 而且食到杏仁粒粒嫁
2024-04-06
用餐时段