2009-03-22
呢日收工,相約兩個老友出來食飯,地點係太子既春夏秋冬火鍋﹗聽個名就聽過,亦都知佢都有幾間分店,不過最出名好似就係呢一間﹗打邊爐最基本就係啤酒,藍冰十八蚊有五支,相當抵飲﹗三個都係牛魔王,今日講到明唔浪費任何quota,只吃最正最好味的﹗先來一個神戶牛肉,$98﹗份量相當大碟,肥瘦岩岩好,脂肪分明,既似雲石又像雪花,真係睇見都已經想食﹗輕灼十五秒就食得,入口相當鮮甜,比起出面好多火鍋店的什麼招牌牛更勝一籌,咁鬼大碟相當之抵﹗同場加映多碟牛肉粒﹗呢個真係抵食﹗只係$58,三四塊西冷份量呢﹗比起之前的神戶牛,呢0的牛粒會肥一點,不過肥一點有肥一點的好處,就係食落油脂香爆發,一發不可收拾﹗食過好幾次牛粒,知道淥十五分鐘左右最能發揮佢既美味﹗入口牛味鮮甜,肥美豐腴﹗同方榮記的牛粒比,呢度既牛味沒有那兒的香濃及軟熟,但價錢平方榮三倍,比我揀來春夏秋冬更加值門票價﹗除了牛外,我地吃左兩個海鮮,蟶子加帶子$100﹗蟶子size不少,條條伸出伸入相當嚇人亦新鮮﹗帶子洗好哂原粒上﹗原粒上淥完之後比較實淨同韌,彈牙爽甜,不過還是薄切味道更好﹗兩個牛又點會滿足到我地,最後仲要來多個本地手切肥牛﹗三個人三樣牛,
打邊爐最基本就係啤酒,藍冰十八蚊有五支,相當抵飲﹗
先來一個神戶牛肉,$98﹗
同場加映多碟牛肉粒﹗
呢個真係抵食﹗只係$58,三四塊西冷份量呢﹗
食過好幾次牛粒,知道淥十五分鐘左右最能發揮佢既美味﹗
入口牛味鮮甜,肥美豐腴﹗
除了牛外,我地吃左兩個海鮮,蟶子加帶子$100﹗
蟶子size不少,條條伸出伸入相當嚇人亦新鮮﹗
帶子洗好哂原粒上﹗
兩個牛又點會滿足到我地,最後仲要來多個本地手切肥牛﹗
三個人三樣牛,係咪太過痴線呢?
片片切雙飛﹗
牛味不及牛粒濃厚,甜度亦不及日本神戶的香甜,口感比較軟綿滑溜,大家也說下次再來點多碟神戶牛更加好﹗
當然會有碟吸湯的炸魚皮作終結﹗友人話呢度的魚味比出面吃的更濃,我就唔太識分了﹗
想一提今次我地點左醉雞鍋,$28海嘯價,雞件雖是雪藏貨但份量也不少,食落亦很香甜,28蚊也絕不欺場,春夏秋冬真的不錯﹗
最後埋單三條友只係一人$175,三碟牛又海鮮又有正湯底,我自己覺得抵到爛,會再相約食家老友們等等再來開餐﹗
超值推介,九龍區吃牛抵食好味的不二之選﹗
更多相: