2017-06-30 1281 浏览
很久未去過飲早茶,每次放假都比周公纏繞,起唔到身。今日難得放假,就約左阿爸阿媽去飲早茶。平日早茶時間,有很多上左年紀的公公婆婆,似乎係晨運完約埋三五知己去歎茶。而且早茶時間有多款特價點心,吸引大家早點起床。蝦餃蝦好大隻,皮薄餡靚。潮州粉果太厚皮,味道一般牛肉腸新鮮出爐,腸粉夠滑,但牛肉唔夠新鮮炸兩即叫即製,炸面仲脆,腸粉夠薄綿花雞雞唔新鮮,好大陣雪氣味,魚肚味道麻麻。點心除了蝦餃外,其他味道都係一般。

蝦餃
蝦好大隻,皮薄餡靚。

潮州粉果
太厚皮,味道一般

牛肉腸
新鮮出爐,腸粉夠滑,但牛肉唔夠新鮮

炸兩
即叫即製,炸面仲脆,腸粉夠薄

綿花雞
雞唔新鮮,好大陣雪氣味,魚肚味道麻麻。

點心除了蝦餃外,其他味道都係一般。
2017-06-30
$35 (早餐)
2012-09-22 1952 浏览
今日要成6點幾先可以收工, 都無想過晚飯食咩之下,友人想食打邊爐, 大家都未試過此店就決定來試下.叫左個本地肥牛配枝竹魚腩湯底($238), 另外再點左四寶丸, 鵝腸, 田雞, 油麥菜.點餐後先上醬料格由自己任落自己喜歡既醬料, 對於醬怪既我, 自己就最喜歡咁做, 可以選擇自己喜歡任落既醬料湯底既魚腩煎熟後另上, 估唔到成個煲都給咁多魚肉認真抵食.再來既本地手切肥牛, 雖然唔算肥, 但每片都充滿牛味.再來既四竇太及鵝腸都唔錯, 鵝腸爽口, 自製四寶丸中我最愛蝦丸, 夠彈牙有蝦味.成晚我地最欣賞就係田雞, 即叫即整所以這碟田雞來時D肉仍然在跳動, 認真新鮮,灼過後肉嫩肥美又夠鮮甜, 值得一試.

湯底既魚腩煎熟後另上, 估唔到成個煲都給咁多魚肉認真抵食.
再來既本地手切肥牛, 雖然唔算肥, 但每片都充滿牛味.

2012-09-22
2012-03-06 1138 浏览
春夏秋冬於太子有兩間, 還是覺得座落過境巴士站的這一間比較出色本身不愛以豬骨鍋作火鍋湯底, 皆因配料多得機乎永遠都吃不完, 棄掉太浪費, 不棄掉又阻礙著烚下焗下的暢快但這天友人要遲來, 所以先點豬骨鍋作餐前小食滿滿一鍋的豬骨湯底, 有超過十件豬骨, 才索價$68真超值, 有陣陣胡椒味但不算太濃, 要是多一點骨筒會更佳手切牛肉味濃有咬口, 中上之作, $88也合理$68六隻蝦太貴了吧?! 但海蝦味道也鮮甜彈牙木耳味清甜, $28亦是抵食之選水鱿也很爽口, 也是$28原以為是用作火鍋的生八爪魚, 但原來是"刺身"用, 切得很薄口感不足, 味道跟超市買到的貨色差不多吧, 不過不失珊瑚蚌爽口無異味, 帶子也鮮甜, 合格粉腸雖然不夠爆膏, 但$25有二十多條實在此料不及, 抵~各樣食物雖無超班水準, 但四平八穩, 就是抵吃~
但這天友人要遲來, 所以先點豬骨鍋作餐前小食
手切牛肉味濃有咬口, 中上之作, $88也合理

$68六隻蝦太貴了吧?! 但海蝦味道也鮮甜彈牙

木耳味清甜, $28亦是抵食之選
水鱿也很爽口, 也是$28
珊瑚蚌爽口無異味, 帶子也鮮甜, 合格
粉腸雖然不夠爆膏, 但$25有二十多條實在此料不及, 抵~

各樣食物雖無超班水準, 但四平八穩, 就是抵吃~
2012-02-28
2011-08-19 771 浏览
一路以為春夏秋冬好味,但原來甘差,服務又唔好,店員好似扮見唔客人 order 甘, 而且個爐 "神神地"。鴛鴦湯底:清湯好似清水甘;沙爹湯底味淡。生腸:好 “靱”。脆鯇片:一d都唔脆。帶子:唔夠鮮味。本地肥牛:牛肉唔香,肉質也 “鞋”。水餃:餡料唔爽香和新鮮。豬爽肉:唔肥美,肉唔嫩。墨魚滑:墨魚味淡,唔鮮甜。一句講晒:唔新鮮,唔美味,唔好服務!估唔到甘難食 !!!
鴛鴦湯底:清湯好似清水甘;沙爹湯底味淡。
生腸:好 “靱”。
脆鯇片:一d都唔脆。
帶子:唔夠鮮味。
本地肥牛:牛肉唔香,肉質也 “鞋”。
水餃:餡料唔爽香和新鮮。
豬爽肉:唔肥美,肉唔嫩。
墨魚滑:墨魚味淡,唔鮮甜。
一句講晒:唔新鮮,唔美味,唔好服務!
估唔到甘難食 !!!

生腸
水餃
豬爽肉
墨魚滑
2011-06-25 512 浏览
趁未到暑假未熱到無晒胃口,所以就趁機去呢度打邊爐。記得早兩個月同一大班同學由夜晚7點食到半夜3點, 點會對呢間火鍋店無印象呀?夜晚8點唔夠去到,因為太座未到,本來都想行一陣先入去,但係記得上次一到8點就座無虛席,回心轉意之下,都係入去坐住等好過,好彩! 入到去只係剩返一張細枱,要多張都無;坐咗唔夠10分鐘就全塲爆晒。坐低第一時間除咗睇下有咩好食外,立即同經理講留一碟聖子俾我先!!!事關根據以往經驗,聖子係會好快賣晒嘅!因為入貨量唔多,但係又新鮮好食!!!之後,俾我見到象拔蚌剌身跟湯底有特價嘅單張,既然有平,唔駛諗啦,即刻叫番個先!因為我怕遲叫會無晒。另外,記得上次食條活魚好味又抵食,所以今次再叫多次,今日嘅係花蚌,上到枱個口仲擘擘下架!!!保證新鮮同即叫即切!!!現家用$98都唔知去邊度可以食到,仲要侍應見你食完後會立即同你拎咗去…….切番啲骨俾你打邊爐喎!!!真係好抵食又唔浪費架!!!由於已經叫咗咁多嘢而只得兩個人食,所以今次唯有罕有地唔叫雞子,不過,牛肉同菜就一定要叫架啦;唔食牛肉不如唔好打邊爐,係唔係?!呢度嘅本地手切牛肉雖然唔係啲咩貴價貨食,但係就同出邊較貴嘅有得揮,因為價錢實
由於已經叫咗咁多嘢而只得兩個人食,所以今次唯有罕有地唔叫雞子,不過,牛肉同菜就一定要叫架啦;唔食牛肉不如唔好打邊爐,係唔係?!呢度嘅本地手切牛肉雖然唔係啲咩貴價貨食,但係就同出邊較貴嘅有得揮,因為價錢實惠,而且份量夠同有牛肉味,打邊爐食太多油脂嘅肥牛我就覺得麻麻地,因為太肥膩喇!
由於無我嘅至愛唐蒿,唯有退而求其次食皇帝菜,OK啦!呢味菜我話到有幾好食都唔會有人信啦,咪又係菜一碟。
由於地點關係,呢度比較熱鬧同嘈雜,始終都係太子,但係侍應到無話人多而當我無到;鍾意飲啤酒嘅人就更加喜歡呢度,因為嚟親總會有一種啤酒做特價,而我呢次就咁啱係我最喜歡嘅品牌添。要食中價火鍋,呢度係我嘅不二之選!
鴛鴦火鍋湯底,食唔到辣就唔好叫,因為越食越辣。
本地手切牛肉,夠肉味!!!正!!!!!
皇帝菜。
象拔蚌剌身,有成四十幾五十片,新鮮爽口,抵食!
活魚剌身,新鮮好味!略嫌份量少咗啲啲啫。
新鮮聖子,鮮甜美味!!!
兩個人食嘅嘢, 真正飲飽食醉。
2011-06-18
鴛鴦火鍋湯底,食唔到辣就唔好叫,因為越食越辣。
本地手切牛肉,夠肉味!!!正!!!!!
皇帝菜。
象拔蚌剌身,有成四十幾五十片,新鮮爽口,抵食!
活魚剌身,新鮮好味!略嫌份量少咗啲啲啫。
新鮮聖子,鮮甜美味!!!
兩個人食嘅嘢, 真正飲飽食醉。
  • 活魚,象拔蚌剌身,本地手切牛肉
2011-05-17 202 浏览
尼間場要BOOK位 好爆好旺場一行10人安排閣樓雅座 D位好迫好狹窄 好難郁身 廁所都唔願去成晚冷氣開行 超勁 但勁吹頭頂 超暈是晚既食物係好新鮮 份量亦足 但質數普普通通眾人較喜愛~花彫肥牛 幾有口感又有酒香西冷牛肉,手切肥牛 有肉香味四寶丸,墨魚 打得爽口水餃 夠爽滑 皮薄餡靚5***** 其他所點既海鮮都一般OK
尼間場要BOOK位 好爆好旺場

成晚冷氣開行 超勁 但勁吹頭頂 超暈

是晚既食物係好新鮮 份量亦足 但質數普普通通

眾人較喜愛~
花彫肥牛 幾有口感又有酒香

西冷牛肉,手切肥牛 有肉香味

四寶丸,墨魚 打得爽口

水餃 夠爽滑 皮薄餡靚5*****

墨魚滑,水餃
  • 水餃
  • 手切肥牛
2011-04-12 108 浏览
back in hongkong again! this time round, i decided to bring mum along to go try a typical hongkong style hotpot. it really reached a shocking level for me (us!) to be exposed to such an environment. i don't mean it in a bad way because as a tourist, this place showed me the other side of hong kong! the rowdiness, the 麻甩佬s & the use of the unpolished cantonese language...all i can say that it is classic typical hong kong! honestly all 3 of us were so tensed & uneasy until the food came...it ins

honestly all 3 of us were so tensed & uneasy until the food came...it instantly distracted us!

i started off ordering just 枝竹魭鱼煲 because i wasn't sure of the portion. from what i saw from other tables, the pots are all quite big and it was only 3 of us. so only when we were confident that we could finish the food then we ordered the extras.

the 魭鱼煲 soup base was rich & tasty. the fish was reasonably fresh. the extras ordered was also generous in portions & fresh! although the beef 英花牛肉 didn't look too consistent (half plate perfect marbled meat & the other half has no marble). the rest of my orders were alright.

there was 1 thing that i refused to think too much - it was the soya sauce they provided because it looked stale with a layer of oily substance on top. the chilli soaked in it also didn't look good but since cut chilli (optional minced garlic) is part of our diet (from where i come from), i just have to dip my food into that soya sauce...with the freshly cut ones that was chargeable.

a lot of times, when a place serves good & reasonably priced food, there will always be a minus on their hygiene, service &/or environment. this applies to almost everywhere. for 春夏秋冬, if only they could clean the tables with more effort & with a cleaner table cloth...
正 - 英花牛肉
正 - 枝竹魭鱼煲
2011-03-24
正 - 英花牛肉
正 - 枝竹魭鱼煲
2011-03-06 83 浏览
平時去開大酒樓打邊爐好少去火鍋店九點半後一行五人盲頭烏蠅衝入去位都唔駛等二樓雅座無人有主見就唯有叫最保守既鴛鴦鍋底叫左好多食物 ~ 印象比較深係牛肉粒真係好好食 有幾粒煲左好耐先錨返上黎都竟然唔韌 (Like) 仲叫左兩Set 青島 邊飲邊吹 談笑風生 不亦樂乎加上有大電視睇魚躍在花見結局 (Like)有樣野都要讚好 .. 就係個女廁間舖唔算大但係有兩格女廁廁所都算乾淨仲有充足既廁紙提供真係體貼 !
平時去開大酒樓打邊爐
好少去火鍋
九點半後一行五人盲頭烏蠅衝入去
位都唔駛等二樓雅座
無人有主見就唯有叫最保守既鴛鴦鍋底
叫左好多食物 ~ 印象比較深係牛肉粒

仲叫左兩Set 青島 邊飲邊吹 談笑風生 不亦樂乎
加上有大電視睇魚躍在花見結局 (Like)

有樣野都要讚好 .. 就係個女廁
間舖唔算大但係有兩格女廁
廁所都算乾淨仲有充足既廁紙提供
真係體貼 !
庆祝纪念
生日
2010-12-30 106 浏览
我的日本老細好喜歡食火鍋成日都話要HINABE HINABE,所以呢日老闆牛一見佢係香港都無人無物,見佢平時都對我哋咁好,就羅漢請觀音啦.為左要就番咁多位同事,於是都係梗油尖旺區,而呢間春夏秋冬係OPENRICE其中一間最多好評的於是訂定位準時出發,去到七點左右已經有好多人係度等枱又有旅遊巴係度落客,條通度好迫吓好在好快攞到枱,只係就係近住門口果張,店舖的枱密到的侍應上菜都好困難,當然我哋都唔係坐得好舒服快速點了菜海鮮拿拿臨食完走LA先落最易熟的丸類同魚滑,好彈口正然後係聖子好大條肉好厚,仲要係上枱時條條都郁緊我都唔夠膽放落去.跟住係大蜆,隻隻都超鮮甜 SHU一嘢就入口果隻唔駛落醬料都得,帶子同蠔都係好夠份量,絕對有口感,又新鮮,我哋無叫到丁丁烏冬都覺得只係食餸都夠估唔到呢度D嘢咁新鮮咁夠大份雖然唔係咁好坐,但係用料好已經值得再來

所以呢日老闆牛一見佢係香港都無人無物,
見佢平時都對我哋咁好,就羅漢請觀音啦.
為左要就番咁多位同事,於是都係梗油尖旺區,
而呢間春夏秋冬係OPENRICE其中一間最多好評的
於是訂定位準時出發,去到七點左右已經有好多人係度等枱
又有旅遊巴係度落客,條通度好迫吓
好在好快攞到枱,只係就係近住門口果張,
店舖的枱密到的侍應上菜都好困難,
當然我哋都唔係坐得好舒服
快速點了菜海鮮拿拿臨食完走LA
先落最易熟的丸類同魚滑,好彈口正
然後係聖子好大條肉好厚,仲要係上枱時條條都郁緊
我都唔夠膽放落去.
跟住係大蜆,隻隻都超鮮甜 SHU一嘢就入口果隻
唔駛落醬料都得,
帶子同蠔都係好夠份量,絕對有口感,又新鮮,
我哋無叫到丁丁烏冬都覺得只係食餸都夠
估唔到呢度D嘢咁新鮮咁夠大份
雖然唔係咁好坐,但係用料好已經值得再來
2010-12-02
等候时间
15 分钟 (堂食)
2010-11-28 63 浏览
為了慶祝隊長生日, 所以一行十二人到這裡打邊爐.店內裝修和設置都有點殘舊, 爐也十分舊式. 這裡的食物是每碟計的, 所以食物都有質素.我們叫了很多食物, 所以現在只comment以下的: 肥牛: 好大塊, 新鮮, 正 炸魚皮: 好脆, 但咸 丸類: 大粒, 好彈牙, 新鮮 花枝蚌: 十分大塊又厚肉, 長度有一隻中指 鮮魚片: 大塊, 肉嫩, 沒有太多骨 飲品: jolly shandy都只是$5一支, 我飲了兩支, 好滿足總括而言, 所有食物都新鮮, 碟碟有份量, 所以逐碟計錢也算抵食. 而且, 每人只是夾了$160, 與其他酒樓的任飲任食的價錢也差不多.有機會可以再來
為了慶祝隊長生日, 所以一行十二人到這裡打邊爐.

舊式的爐

我們叫了很多食物, 所以現在只comment以下的:

肥牛: 好大塊, 新鮮, 正
炸魚皮: 好脆, 但咸
丸類: 大粒, 好彈牙, 新鮮
花枝蚌: 十分大塊又厚肉, 長度有一隻中指

鮮魚片: 大塊, 肉嫩, 沒有太多骨

有機會可以再來
舊式的爐
好味
新鮮
2010-11-13 54 浏览
平日去要 BOOK 位 ,星期五六去更加要 book 位, 準時唔見人就唔留位的 !D丸好好味 !相中的牛都唔錯 ! 比較冷門 D 皇帝菜都有 !聖子係必叫 !不過 環境就好差, 位又逼 (佢地放 D 位放到好密. ) 基本上食食下又有人拍下你個頭 ... 點下你件褸 ....傾計就更加辛苦最重要係 每人都係 $140 度 ! (當然啦, 人多食 D 款都多 )
D丸好好味 !
相中的牛都唔錯 !
比較冷門 D 皇帝菜都有 !
聖子係必叫 !

傾計就更加辛苦

• 聖子
  • 鮑魚
2010-10-15 15 浏览
約埋幾個fd諗住去打邊爐..諗左好耐都唔知係邊度打好,,最終黎左春夏秋冬,我就第一次黎..佢地就已經黎過幾次,,佢地話好過小羊咩所以就試一試真定假啦入到去都好多人下,,好彩冷氣夠,,如果唔係都幾大件事..入正題..哩度唔係任叫任食果種..所以質素真係有返更上下!!肥牛都有幾種..先叫左兩款試下先西冷牛, 手切牛..之後再追加左個牛肉粒都唔錯..牛肉粒就要有技巧D太耐又要硬,,一陣拎上黎又出哂血咁!!另外再加上其他很多唔同的丸, 餃, 菜, 腸咁…價錢都合理..飲埋啤每人160左右!!
入到去都好多人下,,好彩冷氣夠,,如果唔係都幾大件事..
牛肉粒就要有技巧D太耐又要硬,,一陣拎上黎又出哂血咁!!
2010-10-13
等候时间
15 分钟 (堂食)
2010-10-02 30 浏览
這家古舊的火鍋歷史很久了, 但是它的顧客不少, 而且醉雞火鍋也很有名, 朋友來到也說要一試! 這裡不是任叫的那種, 都是每碟叫的。它的醉雞火鍋已經附上一碟醉雞。雖然有點藥材的味道, 但是它的肉都很新鮮, 特別是肥牛, 雖然價錢不便宜, 但是味道不錯, 喜歡吃火鍋的不防一試。它提供的選擇很多, 應有的都有, 而且份量不少。最適合一大伙人去吃了。要提的是它的冷氣較冷, 怕冷的要多穿衣服才去。

要提的是它的冷氣較冷, 怕冷的要多穿衣服才去。

醉雞火鍋 附上醉雞
開動
2010-09-18 24 浏览
跟一大班朋友聚會最好就係打邊爐架la...唔想打任食想食一碟碟叫又唔想去酒樓打...搵d 新意就黎左春夏秋冬啦...地點好方便...係始創對面...一出MTR 就會望到個大招牌LA!!依度格局好似90年代d 茶樓酒館格局咁..九點前入座大部份食物都係$20碟....但碟碟都好多同好新鮮,醉雞酒香又重雞味,肥牛都有好多種選擇..有西冷牛,神戶牛...不過價錢就較貴...成$98一碟..但都值架..!!丸全部又實又大粒...誠意推介牛丸!!!!仲有牛骨髓d 海鮮係即叫即係魚缸羅上黎比你..不過價錢都比較貴即使係公仔麵都係用出前一丁架...打食飯黃金時段就真係好嘈la..講野要好大聲因為地方細又多枱waiter 呀姐成日都會sell 野而且態度麻麻...但為左食野而d 外在因素都唔係咁重要...最緊要都係好味嘛...10個人食飽飽仲有叫酒埋單都係每人$120...唔算貴呀...!!

依度格局好似90年代d 茶樓酒館格局咁..

丸全部又實又大粒...誠意推介牛丸!!!!
仲有牛骨髓

d 海鮮係即叫即係魚缸羅上黎比你..不過價錢都比較貴
即使係公仔麵都係用出前一丁架...

waiter 呀姐成日都會sell 野而且態度麻麻...
2010-09-01
2010-08-13 28 浏览
今晚十二人, 朋友食過話好食, 本人付出第一次在此店!!湯底 ~ 麻辣湯和豬骨湯...兩個湯底不過一失!今晚order 咗....手切牛...雪花肥牛...九肚魚...豬腰...牛肉粒...魚皮餃...桂妃蚌...田雞...炸魚皮...菜!!食物 overall 都 ok而且, 但完全一d 都唔出色, 對食物無求既好以一去, 環境就一般, 而價錢都不是太便宜, 咁既價錢如果去九龍成乜乜火煱可以食到食物質素高又新鮮, 環境又舒服, 此店唔會再係本人之選!!
今晚十二人, 朋友食過話好食, 本人付出第一次在此店!!

湯底 ~ 麻辣湯和豬骨湯...兩個湯底不過一失!