2018-10-10
雖然已經開咗sem 好耐 不過十月先約到中同食開sem飯 見大家都好忙 就近近地揀咗大埔嘅和拉麵 嘆下拉麵😋餐廳風格都好日式 門口仲掛咗個大燈籠 好有日式傳統餐廳同懷舊風味 入面仲可以見到師傅親自煮拉麵 近觀師傅煮拉麵嘅功架叫咗一個豚骨原味拉麵 湯底幾濃味 不錯不錯 平時食拉麵就食開軟身的麵底 但今次就一於大膽叫咗硬身 發現原來硬身嘅拉麵都幾有口感 軟硬度幾滿意 揀咗多蔥有蒜 真係爆多蔥😍 配料配埋拉麵幾不錯 再加埋師傅親自炒嘅辣芽菜真係好吸引 個種辣味好刺激味蕾 辣得黎係會令人越黎越想繼續食 味道好豐富至於叉燒部份 叉燒相對厚身 不過肥瘦均衡 叉燒仲要燒過 食落有少少炭燒味道 而且唔會油膩 十分滿足之後仲同朋友叫咗幾碟小食 都幾多炸物類嘅小食 幾喜出望外 啱晒鐘意成日食炸野嘅我叫咗一份章魚小丸子 小丸子啱啱整起熱辣辣的 外脆內軟 而且入面仲唔算太多粉 兩個人食份量都好足朋友好鐘意食蕃薯 就叫咗一碟炸蕃薯天婦羅 呢個小食唔係到到有得食 所以難得見到有就一定要試下 蕃薯幾厚身 炸得鬆脆 清清地幾好食 同一般嘅炸蝦天婦羅口感唔同 幾特別小食仲叫咗個炸魷魚鬚 都好不錯👍🏼佢唔會太粉 魷魚鬚仲
小食仲叫咗個炸魷魚鬚 都好不錯👍🏼佢唔會太粉 魷魚鬚仲幾軟熟唔會太韌 炸完之後脆卜卜 好正 而且份量仲幾多 食得過😋