2025-07-23
今次嚟到大埔呢間「喫茶ちょうぼ」,真係有種瞬間穿越到日本昭和時代嘅感覺!店內裝潢典雅復古🎎,木系傢俬、懷舊吊燈💡,仲有啲細緻嘅日式擺設,打卡一流📸之餘,仲好有氣氛~ 首先必試嘅係 「岩葉香氣 蛋包飯」🍳($136),一上枱就聞到濃郁嘅香草味🌿,蛋皮滑溜到反光✨,切開仲有流心效果😍!「蔥油香菜唐揚炸雞」🍗($118)絕對係驚喜之作!炸雞外皮脆到「咔嚓」聲🔊,肉汁多到瀉💦,淋上自家製蔥油同鋪滿香菜🌿,香氣撲鼻👃,食落又唔會膩主食仲試咗 「日式咖啡牛肋肉鳥冬」🍜($132),牛肋肉燉到軟腍入味🐮,咖啡醬汁帶微微苦香☕,意外地夾!上枱時店員即場刨芝士碎🧀,睇住芝士融化落熱湯烏冬度,邪惡度滿分💯~ 甜品嘅 「初夏清甜蜜瓜刨冰」🍈❄️($82)簡直係透心涼!蜜瓜清甜多汁💚,刨冰綿密到似雪花❄️,淋埋蜜瓜醬🍯,食完成個人爽晒😌~ 飲品推薦 「蜜香梳打」🍯🥤($46)同 「白桃梳打」🍑🥤($45),兩杯都係果香十足🍹,氣泡感強💨,尤其白桃味好清新🍑,飲完成餐飯完美收尾🎉! 「喫茶ちょうぼ」📍大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖#大埔美食 #昭和風 #日本洋食 #香港foodie #打卡
「喫茶ちょうぼ」
📍大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖
#大埔美食 #昭和風 #日本洋食 #香港foodie #打卡餐廳