2020-07-27 408 浏览
作為大埔居民咁多年,市內都無出現一間可以慢慢坐底同朋友傾計放鬆既cafe。最近俾我發現終於出現左係寶湖!😮竟然仲要係純素架!店內佈置充滿大自然感覺,用左大量木製品同乾花裝飾💐🌾,影相打卡簡直一流。menu同傳統素食唔同🥦🥕🥬,不乏有素肉既選擇,而且午餐餐牌日日都會轉,除左有西式都有中式既選擇,仲有每日特選既手製蛋糕🍰。今次我就揀左有星星推介既芝士魔魔餃子🥟🧀,同夏日最岩既芒果沙冰🥭。店員話餃子係佢地用素肉同其他材料自己包,唔同一般現貨素餃。餃子用左日式既煎法,有脆脆既網底,睇落去粒粒都咁飽滿,食落去芝士味好香,素肉口感好神似,好似食緊真既肉咁🍖。另外,問店員拎左個自家製辣汁🌶(本身菜餃類先會附上),帶啲泰式風味,酸酸辣辣好開胃,但同本身濃味既芝士餃又真係唔係咁夾,但好值得一試✅。重要既事要講好多次!芒果沙冰真係好好飲😋!本來以為cafe都係以咖啡、Latte為重點,估唔到又咁有驚喜!比好多泰國菜餐廳更加優勝,🥭芒果味超香濃,入口好滑好涼透心,唔似平時啲鞋口沙冰,鐘意芒果既朋友記得要試。總括而言,我一定會再返黎。但盡量避免午飯時間,因為超多人等阿。😖