2022-12-15
今日本身去大坑買曲奇,行經📍睿海御宴門口,被佢由G/F上1/F既大坑特色舞火龍騰壁畫吸引住🐲🐉充滿中國風。即刻上Openrice見好多正評,看似店内雅致舒適,而食物圖又好精緻,就同友人衝動地上去一試究竟!! 🤣🤣🤣原來這間中菜餐廳係由經驗豐富的大廚主理,主理粵菜及私房菜,並會按時節炮製傳統佳餚,店面低調但實情係臥虎藏龍之地。今期嘅係寒冬之伴---羊腩煲😍😍🔸 溏心皮蛋凍豆腐|$78先點了一個開胃菜,凍豆腐白淨香滑而且豆味香濃,皮蛋切粒仍然保持溏心狀態,再加上芝麻醬,整體感覺清新,絕佳配搭👍🏼👍🏼🔸 古法扣黑山羊腩煲(配時蔬)🐑|$498羊腩份量十足,腩肉非常軟腍而且肥瘦有條紋⭐️⭐️亮點位係黑山羊腩完全冇羊羶味,友人本身怕羊羶味都完全食唔停口😍😍羊腩煲嘅湯底濃而不膩,層次豐富,配埋厚肉大冬菇,吸晒湯嘅厚支竹及爽口馬蹄,非常惹味暖胃😊😊🔸 三蔥醬爆和牛🐮|$458選用嘅和牛切條軟嫩香口,有濃郁油脂感,入口即融。伴香蔥、洋蔥、大蔥一齊炒香,惹味夠獲氣😌😌🔸 鵲巢羊肚菌蝦仁帶子|$288店家將刺身級帶子、嫩滑河蝦及清香羊肚菌3款食材簡單炒香便成,配合得剛好。鵲巢擺盤好靚😋😋🔸 杏仁茶燉桃膠餐廳最
🔸 溏心皮蛋凍豆腐|$78
🔸 古法扣黑山羊腩煲(配時蔬)🐑|$498
🔸 三蔥醬爆和牛🐮|$458
🔸 鵲巢羊肚菌蝦仁帶子|$288
🔸 杏仁茶燉桃膠
餐廳最後窩心地送上甜品,杏仁茶燉桃膠,令依餐完美滿足作結😙😙
📍睿海御宴
大坑浣紗街1-5號浣紗閣1樓