/ 𝐒𝐚𝐭𝐨𝐢 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 睿日本料理大坑隱世抵食高級日本料理店🍣🇯🇵眾所周知大坑一直都好多隱世美食, 除咗一啲老字號茶餐廳之外, 都有唔少日本料理店好值得推薦👍🏻今次介紹呢間睿日本料理主打食壽司同和食料理, 個人覺得幾抵食又好味😍見到佢嘅晚餐set廚師發板包咗好多嘢食, 價錢都唔貴, 有選擇困難症嘅我就直接揀dinner set一次過品嘗😏睿の盛宴 $680/人- 前菜 Starter藍梅醬甜蝦、三文魚籽山芋水雲、柑橘醋海蜇前菜夠晒清新, 山芋水雲食落口感好特別, 味道清淡配三文魚籽食啱啱好, 海蜇係屬於偏幼身爽脆, 配上柑橘醋好開胃- 沙律 Salad胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律薄切鹿兒島黑豚肉肉質好嫩- 刺身 Sashimi吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、帆立貝刺身好新鮮, 尤其大拖羅入口即溶無筋- 壽司 Sushi日本海膽、蟹肉蟹羔、火炙和牛、火炙大左口魚逸、深海池魚壽司部份都好多種類, 食材新鮮, 每件壽司都有少許調味添加味道, 飯量偏多, 細食嘅朋友可以嗌少飯- 湯木魚花紫菜大蜆湯麵豉湯中間有兩隻大白蜆, 令到個湯唔只有木魚花味仲有蜆嘅鮮味- 燒物 磯燒鮑魚
大坑隱世抵食高級日本料理店🍣🇯🇵

睿の盛宴 $680/人

- 前菜 Starter
藍梅醬甜蝦、三文魚籽山芋水雲、柑橘醋海蜇

- 沙律 Salad
胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律
薄切鹿兒島黑豚肉肉質好嫩

- 刺身 Sashimi
吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、帆立貝
刺身好新鮮, 尤其大拖羅入口即溶無筋

- 壽司 Sushi
日本海膽、蟹肉蟹羔、火炙和牛、火炙大左口魚逸、深海池魚

- 湯
木魚花紫菜大蜆湯

- 燒物
磯燒鮑魚、薄燒安格斯牛肉蒜片卷
原隻鮑魚好大個, 燒嘅程度剛好, 能夠保持鮑魚肉質嘅彈牙感👍🏻 安格斯牛肉卷連埋蒜片一齊食, 唔止香味濃郁, 脆卜卜嘅蒜片仲添加口感

- 揚物
松葉蟹腳、鮮蝦芝士腐皮卷、日本蠔天婦羅
冇諗過去到食天婦羅都仲有咁多種類, 竟然仲有松葉蟹腳😱 天婦羅嘅炸粉唔會太厚, 附帶嘅蘿蔔溶係超級冰凍, 可以解油膩感👍🏻

- 甜品
法式焦糖慕絲
呢個甜品十分有驚喜好好食, 面頭有一層厚嘅焦糖醬, 下面係好似法式燉蛋味道同質地嘅慕絲蛋糕🍰

整體來講呢一個set dinner超級抵食, 雖然佢包咗好多個courses, 但係每一道都唔馬虎, 由前菜到冷食熱食同甜品都無咩好挑剔👍🏻 佢同一條街仲有睿燒肉同睿居酒屋🏮, 下次可以試埋😍