2020-01-07
平安夜前夕,我同老公想去食日本野,大坑一向有很多美食,有好幾間日本餐廳,老公就book左呢間睿日本料理,餐廳位置不多,但非常乾淨光猛,好有日本小店feel。當日係omakase,廚師幫我地安排左二人餐,先來個前菜,平時食之豆,通常係乾身嘅,今次呢個有醬汁,感覺很不一樣,大有驚喜!之後就有三個前菜,分別係冷豆腐配胡麻醬、醬汁螺肉、油金魚沙律。我最鍾意係個螺肉,佢嘅秘製醬汁真係好入味,螺肉清理得非常之乾淨,唔會有沙!油金魚沙律用日本柚子醋涼拌,味道非常開胃。老公差不多全碟食晒,唔想留俾我!老公最鍾意食白身魚,咁岩最近又係適合嘅季節,所以有油甘魚,呢度嘅師傅一啲都唔吝嗇,刺身大大件,滿足我哋為食嘅一面。全晚最有驚喜嘅竟然係手卷!呢個香蔥吞拿魚腩手卷非常滋味,師傅特意叫我地先食手卷以免紫菜林左,香脆嘅紫菜包住油分充足嘅吞拿魚腩,師傅非常足料,手卷由頭到尾冇一個位置係食唔到吞拿魚腩嘅,蔥花同芝麻配合油份充足嘅吞拿魚腩,令呢餐晚餐生色不少!燒物方面,師傅安排安格斯西冷牛扒,佢煎嘅時候,全個店舖都洋溢着牛嘅香氣,配合炸蒜,味道簡直一流!估唔到日本人整安格斯牛扒都可以整得咁出色!食日本嘢又點可以冇炸物
食日本嘢又點可以冇炸物啊,今次我哋就食天婦羅,師傅將好多新鮮嘅蔬菜,例如南瓜、大葉、蘆筍、矮瓜等等揸得香脆可口,油分唔會過多,從師傅上菜嘅吸油紙可見,真係揸得剛剛好㗎!
食完好多油膩嘅食物,點可以冇一個鮮甜嘅湯呢,利用花甲煲嘅湯,鮮甜而溫暖,非常解呢膩!
當我以為已經完成今晚嘅晚餐,才發現仲有一個蕎麥面,呢個蕎麥面充滿驚喜,上面佈滿櫻花蝦,湯裏面有濃濃嘅香味,分量剛剛好,我同老公都好滿足!