2022-10-16
不嬲都知道大坑好多嘢食,今日就試下呢間日本料理🔥睿之盛宴 $680/person1️⃣前菜藍莓醬甜蝦🦐三文魚籽山芋水雲金橘醋海蜇呢三道前菜酸甜開胃,waiter同我哋講要順次序食,咁樣會比較有層次。2️⃣刺身吞拿魚腩(拖羅)🐟油甘魚帆立貝刺身新鮮肥美,旁邊仲有好多裝飾花草點綴🌿🌸,令成個視覺感觀更上一層樓。3️⃣壽司🍣日本海膽蟹肉蟹膏🦀火炙和牛🐂火炙大左口魚邊深海池魚🐠海膽同蟹膏一啲都唔腥,好加分!半生熟嘅和牛表面滲出佢獨有嘅油脂,食落更香口👍🏻👍🏻。而左口魚邊經過微微嘅炙烤之後,更能嚐出鮮味。另外飯粒都做得非常好,唔會一夾就散。4️⃣湯🫕木魚花紫菜大蜆湯本身冇咩期待,因為唔太好日式湯,但呢個真係驚艷到我,啲蜆真係大大粒又鮮甜,以木魚湯做基底配上紫菜,真係冇得輸💯5️⃣燒物 磯燒鮑魚薄燒安格斯牛肉蒜片卷🥩鮑魚表面微微切開咗,令到醬汁可以完全入味,爽口彈牙。牛肉蒜片卷亦都非常出色,醬汁同樣滲透晒落牛肉度,旁邊仲有沙律菜🥗,中和返油膩感。6️⃣揚物🍤松葉蟹腳鮮蝦芝士腐皮卷日本蠔🦪地瓜🍠紫蘇葉一直覺得天婦羅唔好食🤢,好似食麵粉咁,但呢度嘅天婦羅顛覆咗我嘅印象,未見過咁輕薄嘅麵衣,配埋佢嘅醬汁,兩者嘅配合天衣無縫,令
睿之盛宴 $680/person
鮮蝦芝士腐皮卷
日本蠔🦪
地瓜🍠
紫蘇葉
一直覺得天婦羅唔好食🤢,好似食麵粉咁,但呢度嘅天婦羅顛覆咗我嘅印象,未見過咁輕薄嘅麵衣,配埋佢嘅醬汁,兩者嘅配合天衣無縫,令我愛上咗天婦羅😍😍
7️⃣甜品
日本蜜瓜🍈
焦糖忌廉蛋糕🍰
最後終於係我最期待嘅甜品🥰,蜜瓜入口即溶,好似蜜糖咁甜,仲好貼心咁幫你切開做四舊。而焦糖忌廉蛋糕雖然望落平平無奇,但食落似雪糕嘅口感🍨,仲有焦糖面同脆餅底,又一出色之作。