2023-12-12 164 浏览
行过呢条熟悉嘅小街,香气扑鼻,我忍唔住走咗入一间人头涌涌嘅小食店。店面唔大,但每一个人嘅脸上都挂住满足嘅笑容,我知道,呢度一定有嘢好嘢。我点咗份鱼蛋。一试,哎哟唔错㖞!𠮶鱼蛋外面炸得金黄香脆,入口即化。真心搅得一手好滋味,口感完美地平衡咗酥脆与鲜嫩。搅啲辣椒酱就更加惹味,称得上系「手工极品」,听我讲,咁嘅好味道,吓死霸王花!再来,一定要试埋个豉油鸡。肉质嫩滑,㖞得嚟唔肥腻,就算系咀嚼肉块,都能够感受到啲肉汁嘅潮湿同豉油嘅香味混合成一种「滋味浮云」,一啖嘅享受,完全忘记咗周围环境嘅喧嚣。最后,嗜甜如命嘅我当然唔会放过甜品。黑糖烧仙草,滑溜溜嘅口感,加上黑糖嘅心暖意萦,每一啖都似喺讲咗声「食多啲啦!」响应,我就咁著迷咁喺呢个小小嘅天地食得心花怒放🌸。简单嘅街边小食,每一口都充满暖意。有时候,快乐就喺呢啲小小嘅碟碟碗碗里面。食到嘴角微笑,系咁简单嘅享受,无需太多修饰,每个味蕾记下嘅,都系港式小食嘅淳朴同趣味。呢啲味道,真系令人忆牙难忘🥢🍜👍!