2025-07-29
我久唔久係深水埗/太子塘尾道一帶都會發掘到一啲穩世嘅高質餐廳,最近就係大南街比我發現左呢間日式壽喜燒專門店!木系裝潢,日式布簾及和風圖案牆畫,每個角落都充滿特色。Menu有唔同價位嘅壽喜燒套餐同各款日式小食/吉列菜式。今次就叫左個中等價位嘅套餐,三文魚刺身同吉列炸蠔,來個輕奢午餐😆🌟極品·八不壽喜燒二人牛盛✨ •日本A5佐賀 130g•SRF封門柳 100g•頂級黑安格斯小排 100g•野菜盤一份•清酒白鹿/白岳果酒套餐好豐富,三款牛肉各有特色。店員教我哋先以壽喜燒汁輕煎和牛品嚐原味,之後再加高湯變shabu shabu涮蔬菜。和牛封門柳油脂最少,肉味濃郁,肉質結實但唔會靭;安格斯牛小排,油脂均勻,入口肉汁四溢;A5佐賀牛嘅網狀油花睇到已經留口水🤤肉質軟嫩鮮甜,絕對做到入口即化嘅效果!值得一提呢度個壽喜燒汁甜度適中,所以啲靚牛嘅肉味唔會比醬汁掩蓋哂,沾埋蛋汁,每一啖牛肉都係極致享受 🥰$788食到咁高質嘅肉,真心抵,個人非常滿意!野菜拼盤 🥗野菜拼盤有菇類、蔬菜、豆腐同粉絲等,放入有壽喜燒汁嘅高湯底吸收湯汁,味道香甜。亮點係吸收左醬汁嘅
🌟極品·八不壽喜燒二人牛盛✨
•日本A5佐賀 130g
•SRF封門柳 100g
•頂級黑安格斯小排 100g
•野菜盤一份
•清酒白鹿/白岳果酒
野菜拼盤 🥗
野菜拼盤有菇類、蔬菜、豆腐同粉絲等,放入有壽喜燒汁嘅高湯底吸收湯汁,味道香甜。亮點係吸收左醬汁嘅洋蔥🧅真係超正!
色澤鮮艷,油脂豐富,入口滑順鮮甜。8片魚肉厚度十足,性價比極高!
🌟吉列廣島蠔
一份有4大隻,即叫即炸,外皮係類似炸芋角嗰種酥脆程度。一啖入口,鮮味蠔汁充滿口腔。配搭上加左wasabi嘅沙律醬,又有另一番風味。
🌟 日本木村富士柚子汁& 完熟水蜜桃汽水🍑
套餐本來包左酒類飲品,不我哋唔飲酒,店員都好好幫我哋換左無酒精嘅果汁同梳打,都係日本品牌,味道清新解膩🍹