2020-10-27 74 浏览
早幾日同屋企人去旺角買野,屋企人話晚餐想食d無咁heavy既食物,於是就去左試呢間bookmark左好耐既越式餐廳😈 當日好彩6點鐘都仲可以係食評app📱度訂到檯兼有9折等於免左加一,而餐廳既菜式屬中等價錢但份量唔少,加上係正地鐵站隔離,非常適合一家大細家常便飯又或者朋友聚會🍻我地離開既時候餐廳係坐滿晒客人,以而家疫情既市道黎講佢既生意都算係唔錯😳******************************✨串燒雞、牛、豬🍢 (半打$89)由細到大最鐘意食沙嗲串,每次食越/泰菜都必定會點既item😋呢度既3款串燒食落唔會話好乾柴,個人比較喜歡雞肉同牛肉,兩者肉質食落幾嫩滑可口;唔錯既係每一串肉既份量都係大大串,自私食又得,好似我咁同屋企人share食亦得😬唯一失望既係個沙嗲醬雖然有花生粗粒🥜,但味道就唔係正宗個種;少左呢樣重要靈魂,食起上黎感覺總係差咁d😣-✨扎肉蒸粉包 ($72)一份四件夠晒大舊,上面有扎肉同炸蒜片點綴,而入面既餡料就有豬肉、洋蔥🧅、蝦米🦐、沙葛、木耳絲等,味道同口感都非常豐富😋值得欣賞既係餐廳細心咁將每件蒸粉包都放係蝦片🦐上面,所以蒸粉包夾起時就唔會因為外層黐住隻
✨串燒雞、牛、豬🍢 (半打$89)

✨扎肉蒸粉包 ($72)

值得欣賞既係餐廳細心咁將每件蒸粉包都放係蝦片🦐上面,所以蒸粉包夾起時就唔會因為外層黐住隻碟而夾到爛晒同跌餡,仲可以令我呢d怕熱氣既食客過下口癮🙈

✨春卷扎肉撈檬🥗 ($68)
呢度撈檬既份量同樣比平時出面食到既大份,春卷🌯同扎肉各有三件,3個人食就剛好每人一件🤣
炸春卷🌯包左木耳、紅蘿蔔🥕同粉絲,脆口得黎但唔會好重油味;除左春卷同扎肉之外,呢碗撈檬仲有生菜🥬、芽菜、紅蘿蔔🥕同青瓜絲🥒等新鮮又爽口既配菜,加埋酸酸甜甜既醬汁撈埋黎食,感覺清新,比較輕盈唔會咁有飽膩感🤗

✨咸魚炒油麥菜🥬 ($62)
唔知點解係街食到既油麥菜總係比較好食,不過就唔係度度都有得食🤔 同埋平時係越/泰餐廳多數都係得蒜蓉/蝦醬炒菜,呢度有咸魚炒油麥菜咁特別就叫碟黎試下
意外既係呢碟油麥菜既份量相對其他幾款菜式就細碟得多,感覺無咁抵食🤭,同埋食落完全無咸魚味,唔知係咪廚房搞錯還是呢度既「咸魚」炒菜係咁樣🙈
👧🏻人均消費:$100
😋味道指數:3/5
💰抵食指數:3.5/5
🪑環境指數:3.5/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:3.5/5
📍Le Viet
地址:旺角彌敦道636號銀行中心1樓101-106,108-109號舖
⏰營業時間:11:30–00:00 (Mon–Sun)
(📍尖沙咀亦有分店,營業時間有所不同)