2024-08-22
-好少去港島東食野,但今次🐷咁岩過黎筲箕灣,就俾呢間餐廳嘅外形吸引左🤩門面裝飾到餐牌都色彩繽紛,裡面仲以旋轉木馬作為主題,又以植物裝飾,環境非常夢幻舒適,好岩慶祝活動同一家大細🎂 🍄Polar Mushroom/Mayo $68份量頗多,灑上類似椒鹽調味嘅炸茶樹菇外脆內軟,菇身唔會太乾之餘仲保留到菇汁,配搭蛋黃醬更開胃。性價比高,推薦俾鍾意炸物小食嘅朋友😋 🦀Crab Miso Spaghetti $155意粉混合大量蟹肉,龍蝦汁亦相當掛汁。中間再放上甲羅燒,蟹殼裡面盛載住好多蟹膏、蟹肉、明太子。整體口感豐腴綿密,帶濃郁蟹肉鮮味👍🏻 🍕Burrata Pizza $198餐廳銷量No.1食物,當然要試😏採用水牛芝士中最頂級嘅意大利Burrata Cheese製作,味道清新,奶味較重,口感軟滑。Pizza以濃香蕃茄味嘅肉醬作為主調,再鋪上咸香嘅Parma Ham,最後將Burrata Cheese以溫度較低嘅狀態鋪上剛焗好嘅Pizza上,再淋上甜度較高嘅醋-Balsamic Vinegar,味道平衡且有層次😍必食!店員見我地影完相,仲會主動幫我地切好pizza,再將芝士均勻放係每件piz
🍄Polar Mushroom/Mayo $68
🦀Crab Miso Spaghetti $155
🍕Burrata Pizza $198
店員見我地影完相,仲會主動幫我地切好pizza,再將芝士均勻放係每件pizza上,非常細心🥰
🥭Mango Napolean $78
第一次見用旋轉木馬音樂盒上甜品🎠好有心思、好夢幻、好適合打卡📸拿破崙餅皮酥脆,帶香濃牛油味,每層之間都鋪滿吉士醬同埋大量新鮮香甜芒果,可以用兩隻字概括: 出色🤤
🍍Pineapple Hat $58
飲品賣相同樣高質,將有焦糖嘅菠蘿整成帽嘅造型,上面再插上Flamingo裝飾🦩非常吸睛。飲品以菠蘿汁同雪碧調製而成,相當開胃消暑。
🫒Fresh Grape Apple Yogurt Soda $58
造型特別,以新鮮青提鋪成塔狀。飲品以青提、蘋果兩種清新嘅生果作為主調,再加入乳酪同梳打水,味道清爽唔會太甜。