2015-07-28 313 浏览
本人因為鍾意食辣野, 所以經常同友人四出尋找刺激今日就試下呢間麻辣雞煲. 我地兩個人, 一早book 好位, 去到仲算早, 坐底即刻叫左個大辣雞煲, 侍應提一提我地, 大辣雞煲真的很辣, 問我地係咪confrim 頂得順, 哈哈, 我同佢講我食譚仔都係食大辣, 佢就放心幫我地落單.我地叫左雞全隻, 好彩我地早到, 雞煲都好快上枱. 一黎到已經聞到陣陣辣味, 想即刻食. 侍應就話焗多5-10分鐘左右會入味D. 我地係等的途中已經叫定啤酒準備解辣.  終於開蓋, 望落雞件都好多, 而且顏色都好靚, 我翻一翻D雞, 就搵左最底個D雞件食(感覺上會入味D). 第一件食落口未算辣, 食到好香ge 味道, 佢地個醬料唔會太傑, 但唔會太水, 雞件可以平均咁沾上汁醬. 而且咬落去雞件幾滑, 裏面都入味. 一路食食下, 忽然發現驚喜, 就係佢地加左D豬皮係裏面!!   由於已經食到一半, D辣汁精華已經比豬皮索晒! 明顯豬皮已經變成啡紅色 (醬料顏色) 我二話不說將佢放入口, 果然好入味. 但自問食得辣的我, 都頂唔順, 真係有D辣倒我. 我地食到"雪雪"聲, 後黎佢仲越煲越辣. 我地就覺得好過
本人因為鍾意食辣野, 所以經常同友人四出尋找刺激

但自問食得辣的我, 都頂唔順, 真係有D辣倒我. 我地食到"雪雪"聲, 後黎佢仲越煲越辣. 我地就覺得好過引!食完雞就打邊爐, 因為食到有D飽, 所以打邊爐都只係食左D菜同菇, 下次叫多幾個friend 黎可以食多幾款. 唯一唔好就係我坐正個風口位, 吹到正一正, 後尾仲有D凍. 可以改善下就更好
大辣雞煲
2015-07-13