2017-11-29 890 浏览
前兩日有朋友係外國返黎,我當然要盡下已地主之誼招呼下佢啦,佢話想食日式燒肉放題,又話怕夜晚食會肥,咁我地就攞左日假,同佢一齊去食lunch啦!好彩我地早咋,wall in都攞到位,唔係就同食lunch既打工仔一齊迫,呢度用ipad點菜架,幾新鮮又方便,環保d嘛。我地先叫左刺身,用船上賣相都幾靚,大家記得點「$0」既食物就得啦!刺身中我鍾意帶子,細細粒滑滑地,甜蝦Size剛好,除去蝦頭同蝦尾都仲有長長既蝦肉,新鮮又爽甜,刺身仲有燒玉子order,平日既玉子都係係咁甜玉子;但呢個帶少少焦,有燒既感覺,幾特別架!入座仲送左兩板海膽tim!腥味唔算勁。肉類方面有好多選擇,亦有不同部位。安格斯牛小排薄薄一片片,幾脆,燒完都唔會覺得好乾好硬。帶骨牛肋肉Size唔大,細細塊,雖然話帶骨,但係骨唔太大舊,呢個肉比起牛小排厚身,食落嚼勁感較大。紅酒洋蔥豚肉片味道都好濃,充滿住紅酒帶點又苦澀味。日式五花叉燒也不錯,唔係以為五花就好肥喎,其實都係薄薄地一片,肉多過肥膏架!辛口海鮮醬豬頸肉同芝麻雞翼都係最好味的,豬頸肉瘦瘦,切到一條條,手指咁粗,所謂辛口海鮮醬即係泡菜口味,辣辣地咁,幾特別的。芝麻雞翼既雞翼唔
辛口海鮮醬豬頸肉同芝麻雞翼都係最好味的,豬頸肉瘦瘦,切到一條條,手指咁粗,所謂辛口海鮮醬即係泡菜口味,辣辣地咁,幾特別的。芝麻雞翼既雞翼唔係好大隻咋,係瘦瘦地咁,骨同肉好易分開,唔會要用九牛二虎之力,仲塗上芝麻醬,幾惹味!另外要重點推介就係「鰻魚玉子燒」,本來以為似係蛋卷咁,點知原來係將鰻魚同蛋漿放左個盤上面,直接係個爐上次燒,一路睇住蛋漿滾呀滾再變熟,熟左之後就好似蛋包鰻魚咁,好特別。
海鮮我地都有order,虎蝦唔厄人,好大隻,燒完都唔會乾晒,咬落去都仲有水份,活蜆都係盤上,好特別,蜆到差唔多熟時會時打開蓋時合上,到完全開蓋時就知道熟了,大約都要10分鐘,蜆大約一毫子咁大,一口就享用完畢,但味道鮮甜,汁都好juicy!留意返。帆立貝燒既時間比較耐,但佢一d都唔痴牙,Size相對較大隻,可以試下呀!
壽司同熟食我放到最後先食,因為想食左d正野先~花之戀賣相雖然不是太好,建議可以用一整片三文魚包住,咁就會包得比較實,但我幾欣賞佢個壽司醋飯,酸度夠,黏度都夠,師傅握得好。熟食我地叫左d炸物,炸多春魚有d香草係面,食起黎多左份味道,我最欣賞就係炸奶卷,上面有d黑芝麻,粉適中,奶味濃,十足十酒樓一家去飲食𠴱d炸鮮奶咁!湯都好濃味,有超香奶味!
超飽!我重申係超級飽!一個價錢咁多野食,抵!!!
2017-11-16