餐厅: 百芳池上便當 (Mikiki)
资讯:

疫症爆发第三波, 公司又发起home office, lunch唔想自己煮, 就系附近买外卖食。妹妹之前系百芳池上买过外卖返黎食, 卖相唔错, 而且佢大赞好食, 今日lunch就去买个外卖返屋企食啦。Mikiki附近都有唔少公司, 所以平日lunch都几多人帮衬。餐厅内设有堂食, 而我就外卖返屋企食!主打台湾料理, Menu上有便当、汤面、拌面、多款台式饮品选择。我就拣左【香酥炸鸡腿便当】HK$63 外卖盒为一次性台湾便当木盒, 香酥炸鸡腿分开放, 鸡腿大大只, 比便当盒还要大。虽然外卖返屋企都有15分钟路程, 返到屋企后, 炸鸡腿外皮依然超酥脆!!! 脆得有声! 而且外皮干身不油腻, 肉质嫩滑keep到肉汁, 超正!!便当上既配料整齐布好, 包括有炒粉丝、酸菜粒、栗米粒、椰菜、半只卤水蛋。捞埋一齐, 入口层次非常丰富, 有少少卤水汁调味, 酸菜同埋清甜粟米粒味道较为突出。便当看似份量少 (深度比较浅), 但整个餐食完都好饱。便当套餐跟一杯指定饮品(3选1), 亦可选Drinks menu 上正价减$8转台式特饮,  【芝士奶盖荔枝红茶】原价HK$32 (+4 加配珍珠)大大杯, 有微

我就拣左【香酥炸鸡腿便当】HK$63

香酥炸鸡腿便当

【芝士奶盖荔枝红茶】原价HK$32 (+4 加配珍珠)
大大杯, 有微微芝士咸香, 没有覆盖荔枝同埋红茶茶香, 整体味道清新, 珍珠细细粒, 烟韧度较低。
芝士奶盖荔枝红茶

今趟外卖果然令我满足, 似乎呢间成为我最近home office首选饭堂, 正!!
2020-07-21