2021-01-17 78 浏览
天氣凍最適合打邊爐,星期日決定買外賣返屋企打邊爐慢慢嘆。呢間舖頭外賣自取仲有8折添,滿$600仲有75折。我選了二人餐C($468)。湯底選了豆乳骨膠原靚雞美顏鍋,一滾起湯頭好有豆香,奶白色好美顏嘅感覺,湯料主要有雞件、黃豆、本菇同埋紅蘿蔔,幾清甜。澳洲短角牛牛柳:牛味濃郁,雖然沒有油花,但肉質瘦得來不會硬。日本黑豚肉片:肉質鬆軟,配少少肥肉,有油香。鮮蝦雲吞:皮薄餡靚,鮮蝦爽。黑松露手打蝦滑:手打蝦滑,爽口彈牙,配黑松露的獨特幽香,好好味。花雕醉雞件:花雕酒香配滑雞件幾正。其他火鍋配料都好有驚喜,例如有八吋長嘅蟹柳,我第一次食,好巨型,而且味道是質素好的那一種蟹柳呢!海鮮方面有蝦,好新鮮,味道鮮甜,肉質爽滑。仲有陳皮魚蛋,咬開啟到真的有粒粒陳皮,陳皮幽香配煙銀口感的魚蛋,好好味。蔬菜方面有蘿蔔、萵筍、冰菜。其中,我最鍾意冰菜,火鍋比較少食,好爽脆,分量再多啲我都會食清光。飲品方面,配有一支自家製夏枯草,打完邊爐可以清熱。仲有一樽冷泡茉莉花茶,都係比較健康嘅飲品。

日本黑豚肉片:肉質鬆軟,配少少肥肉,有油香。

鮮蝦雲吞:皮薄餡靚,鮮蝦爽。

花雕醉雞件:花雕酒香配滑雞件幾正。

海鮮方面有蝦,好新鮮,味道鮮甜,肉質爽滑。

外卖自取