2020-09-02 59 浏览
限聚令之下,想同幾個朋友出街食飯已經變成係不可能既事。取而代之,我地就決定買外賣返屋企食,既可以一齊食飯,而且計落仲抵啲添!我地去旺角既泰屋買左幾個外賣,再返屋企煮飯,計返每人一百蚊都唔駛。泰式豬手我地自備餐盒,餐廳都好樂意配合,非常好。叫左泰式豬手,裝滿一整盒,而且仲有埋滷水蛋。豬手皮極厚,超正,每一啖都感覺食緊骨膠原咁,而且肥而不膩、口感一流。青咖喱雞咖喱可以選配豬、牛、雞、鴨,而我地就揀返傳統既雞肉。青咖哩既香味都幾濃郁,椰香令口感更順,而且青咖喱比黃、紅咖喱無咁辣,比較易入口。鹽燒鱸魚由於帶唔夠盒,所以都用左兩個外賣盒。燒魚即叫即燒,所以我哋都等咗成40分鐘先有得拎,但係都值得嘅。燒魚充滿香料嘅味道,感覺好似去咗泰國咁,而且燒得啱啱好,食落啲魚肉仲係好滑。芒果糯米飯芒果用咗傳統嘅泰式糯米飯會用嘅芒果,口感比較爽啲,但都好甜。糯米飯就用咗黑白糯米兩款,一次過可以試晒兩種口味。

泰式豬手

我地自備餐盒,餐廳都好樂意配合,非常好。
叫左泰式豬手,裝滿一整盒,而且仲有埋滷水蛋。

青咖喱雞
咖喱可以選配豬、牛、雞、鴨,而我地就揀返傳統既雞肉。

鹽燒鱸魚
由於帶唔夠盒,所以都用左兩個外賣盒。

芒果糯米飯