2019-06-23
話說我第一次接觸吉列牛排嘅地方,就係日本大阪嘅京都牛勝。食過一次都覺得幾過癮,不過返咗嚟香港之後就冇食過喇,由於最近成日都見到IG有唔同嘅blogger講起呢間餐廳,喺專門食日本吉列牛扒嘅,噉我哋今日就過嚟試下喇。位於中環嘅steak bar其實係一間酒吧餐廳,總共有兩層,我哋又去咗上層度坐,對住個景觀都唔錯嘅。同埋我哋嗰日去嘅時候係晏晝,而佢嘅lunch set都要百幾200蚊起。首先梗係要試下佢嘅招牌名物,吉列牛扒。呢個吉列牛扒非常之有誠意,因為佢會附上埋一個鐵板火鍋,俾你燒一燒之後先食。吉利牛食落係外脆內軟嘅,牛扒亦好有咬口,肉汁豐富,佢仲配咗個醬汁畀我哋點,食落真係非常滿足。伴碟有沙律同埋豆腐,兩者都有芝麻醬,我個人係幾鍾意芝麻醬嘅,所以食落都幾fresh,而佢個飯係加入咗好多紫菜碎等等,食落都幾惹味。另外我叫咗個可能比較少人叫嘅香煎魚柳。不過魚柳都係好出色,表面外皮煎得好香脆,魚肉質地鮮嫩,食落口非常之滑,亦都冇乜細魚骨,所以食落都幾爽。飲品方面我哋叫左香姚梳打同埋荔枝梳打。兩杯梳打嘅味道都係好出,唔錯嘅。總結就係,吉連牛嘅質素相當唔錯,係一間值得encore嘅餐廳