2021-03-25 74 浏览
omakase閒閒地都過千就算特登揀lunch去都可能要800蚊但今次有朋友搵到間開咗唔耐嘅「鮨千月」晚餐叫個10貫都係$550仲平過其他日本餐廳食lunch呀但其實開頭都有少少擔心唔知會食咩我有book位所以一上去就安排咗壽司bar比我哋omakase嘅必要條件之一圍住bar枱有12個位旁邊有4張4人枱視乎大家喜好餐廳整體以木質為主感覺都好舒服放低袋就衝咗出balcony影相可以望到維園球場同維港睇住夜景成個人relax哂影完相就入返去乖乖地坐低等食師傅預先準備咗佢哋自家醃嘅前菜雖然細細地 但都有成五款咁多-紅醋醃蘿蔔-咸酸蘿蔔-麵豉蒜頭(個人覺得依個最有驚喜)-紅酒蕎頭-牛蒡食住前菜定師傳預備壽司喇1.真錭/𩶘魚入面夾咗萬能葱,再有梅子醬on top,可以直接食第一道用梅子醬令我更加開胃食另外9件2.深海池魚係一件好厚身嘅魚,肉質極度鮮嫩,油份較少,不會過油過膩,識欣賞白身魚嘅人就會知道有幾美味 3.油口魚今次換上柚子碎on top一放低已經聞到超濃嘅柚子香再加上入口嗰下湧出黎嘅柚子味係口、鼻嘅起級享受4.金目錭面頭放咗日本種嘅芽葱配襯,仲有辣椒蘿蔔蓉同酸汁,又係可以直接食單食蘿蔔
omakase閒閒地都過千
就算特登揀lunch去都可能要800蚊
但今次有朋友搵到間開咗唔耐嘅「鮨千月」
晚餐叫個10貫都係$550

師傅預先準備咗佢哋自家醃嘅前菜
雖然細細地 但都有成五款咁多
-紅醋醃蘿蔔
-咸酸蘿蔔
-麵豉蒜頭(個人覺得依個最有驚喜)
-紅酒蕎頭
-牛蒡

食住前菜定師傳預備壽司

1.真錭/𩶘魚
入面夾咗萬能葱,再有梅子醬on top,可以直接食
第一道用梅子醬令我更加開胃食另外9件

2.深海池魚

3.油口魚
今次換上柚子碎on top
一放低已經聞到超濃嘅柚子香
再加上入口嗰下湧出黎嘅柚子味
係口、鼻嘅起級享受

4.金目錭
單食蘿蔔蓉都比我想像辣,但夾埋食又OK,微微辣,而且魚身幾爽身,個人幾愛

5.伊左目壽司
On Top係灰黑色嘅竹炭鹽,鹹鹹地吊起初成個魚嘅鮮味

6.赤貝(我最愛壽司之一)
係好新鮮嘅,係食咗5件之後第一件冇特別topping嘅壽司,簡單點Wasabi同豉油已經食到佢嘅鮮味

7.牡丹蝦(10件裡的至愛)
簡直係包含牡丹蝦所有精華嘅一件壽司,師傅將蝦膏拆咗燒一燒,再放上蝦面,滿足愛蝦之人
如果依件有得單點都一定會再點,仲會為咗依件壽司返嚟

8.大拖羅
面頭搽咗一層薄薄嘅豉油,師傅話入面包咗Wasabi,但食嘅時候唔太食得出
拖羅入口即溶唔洗講,滿滿嘅油脂充滿整個口,Oishi

9.醬油漬赤身
面頭有參薯醬,食落似淮山,粘粘地,再加有紫蘇葉,鍾意食紫蘇葉嘅我覺得依件好特別,可以直接食

10.海膽
最後係一件係同牡丹蝦有得fight嘅海膽,師傅磨咗日本岩鹽係面,係超級提鮮呀~crazy💕
而且完全冇海膽嘅怪味,仲好creamy,加上份量唔細,我諗淨係單一件都用咗至少3分1板海膽
好食到問咗師傅揀咗邊度產嘅海膽,要encore

食完壽司就係面豉湯
係超足料 想一飲再飲嘅熱湯

最後甜品係鮨千月師傳自製嘅金箔焦糖布甸
雖然不算十分滑
但焦糖味極濃

師傳每一道都有配唔處口toppings,睇得出有花心思度過。會慢慢解釋,又唔會嫌我問題問得多,而且需要點豉油食定唔需要嘅佢都會一一講解,今次真係無揀錯omakase,飽住個肚好滿足咁走