餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2021-08-14 262 浏览
每個人生日都想有人記得自己生日,有人幫自己慶祝!我家印傭姐姐就係今個星期生日,諗緊點幫佢慶祝生日既時候,就係網上面見到黎間印尼餐廳既生日塔尖飯,就即刻訂左。 Tumpeng Nasi Kuning在印尼當地錐形黃米飯象征著由黃金堆砌而成, 象徵財富和道德的置高點, 因此它是當地人作為慶祝生日、升職、新生兒誕生, 婚禮時的一道獨特美食。 我地訂既黎個塔尖飯主要以黃薑飯為主,如果想無甘單調仲可以配搭班蘭既綠色飯。另外就好似盤菜甘,可以自行配搭唔同既小食 包袋同裝飾都做到好好,就算由銅鑼灣送到黎九龍都無散晒,上面仲有用紅蘿蔔既雕花刻上左姐姐既名 生日飯應該要有魚有肉,所以我揀左炸魚,班蘭雞(其實姐姐比較中意食炸雞,但如果全部都係炸會太熱氣),串燒,豆餅。黎個係4人分量,但多到都完全食唔晒🤣 黃薑飯黃薑飯份量十足,4個人完全食唔晒,薑味好重好足料,食完成日都暖晒好養身 炸魚原條炸魚,表面炸到好香脆,但魚肉一d都唔乾,仲仍然keep到嫩滑鮮甜,好新鮮 班蘭雞雞皮好薄好滑,肉質鮮嫩,另外配有甜醬油同薑蓉,上面仲有杞子做點綴 串燒有牛肉串燒同白鱔串燒,牛肉串燒正常水準,白鱔係我既最愛,肥美魚油十足

Tumpeng Nasi Kuning

黃薑飯

炸魚

班蘭雞

串燒

燒豆餅
豆餅係黃豆餅,好有口感,上面既醬汁甜甜地

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5