餐厅: Grand Hyatt Steakhouse
资讯:

又嚟到我最喜爱嘅酒店之一君悦!!皆因佢哋由一入门嘅大堂 服务 房间舒适度 住宿体验 以至食过嘅下午茶 餐厅 每样都深得我心 所以扒房都系一早book mark咗要去一次的呢间都算系一众五星级酒店扒房入面数一数二老牌经典𝗕𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲($𝟭𝟮𝟴𝟬𝗽𝗽)🤍𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗺 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗦𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬每人都有一份生蚝 prawn cocktail 蟹肉沙律同黄尾鱼他他生蚝入口鲜甜 带少少海水味 唔太食蚝嘅我都觉得几好大虾肉质爽脆 系略嫌虾味未算好出 蟹肉沙律同鱼他他有调过味就比较好食蟹肉塞到满满 入口creamy 啖啖mayonnaise嘅香鱼他他就最特别 刺身粒加咗牛油果口感好match 鱼油香几出 加咗啲红洋葱有少少辛辣感🤍𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗕𝗶𝘀𝗾𝘂𝗲 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬自从饮完文华扒房龙虾汤之后 我个standard已经落唔翻去..其实呢个都算唔错了 汤头鲜甜 有几粒龙虾肉但真系未到十分浓郁 质地都比较薄身 🤍𝟭𝟴𝟬𝗴 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗧𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿𝗹𝗼𝗶𝗻 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬少数地仲有明火炭炉烧牛扒嘅扒房的确

又嚟到我最喜爱嘅酒店之一君悦!!
皆因佢哋由一入门嘅大堂 服务 房间舒适度 住宿体验
以至食过嘅下午茶 餐厅 每样都深得我心
所以扒房都系一早book mark咗要去一次的
呢间都算系一众五星级酒店扒房入面数一数二老牌经典

𝗕𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲($𝟭𝟮𝟴𝟬𝗽𝗽)
生蚝入口鲜甜 带少少海水味 唔太食蚝嘅我都觉得几好

少数地仲有明火炭炉烧牛扒嘅扒房
的确 夹杂住浓浓炭烤味令块扒美味升级咗唔少
但肉质有少少失望 我叫咗medium 切开觉得有啲啲过咗火
男朋友𠮶块嗌咗medium rare先会比较好
锁到肉汁 但偏外层嘅肉都系比较鞋口…
酱汁可以额外拣三款 个人推荐松露酱!

🤍 𝗦𝗮𝘂𝘁𝗲𝗲𝗱 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗕𝗲𝗮𝗻𝘀 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
每条都幼嫩冇根 简单同bacon一齐炒
Bacon嘅油裹住每条豆 再靠bacon嘅咸味 系简单地好食

🤍𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲𝗱 𝗠𝗮𝗰𝗮𝗿𝗼𝗻𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬
要赞嘅系通粉嘅口感啱啱好! 做到Al dente
表面如图都见到好多芝士 然后成个表面焗到脆
有啲似芝士+面包糠嘅口感 奶香十足 如果汁酱再多啲就好

🤍𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬
口感比较扎实 几钟意食佢个饼底🫶🏻
有埋啲酸酸甜甜嘅红莓酱 食落会冇咁济
两份甜品都会附上软雪糕 入口软滑 但整体未到好惊喜

🤍𝟳𝟮% 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬
呢个比起cheesecake出色! Brownie超级香浓
甜中带少少苦涩味 外层微脆 中间呈7成熟状态