2012-05-21 15 浏览
沾麵15年前喺日本已有, 近年在東京Hit返,拉麵不會浸着湯上桌,店家會附上一碗湯汁,像蕎麥麵般蘸汁吃. 有白、黑和赤3種口味,白是豚骨湯加鰹魚粉,黑是黑蒜味,赤是番茄味,加上豚骨湯底,濃香中帶甜。店子的裝潢模仿舊式日式門面,可坐約22人, 簡單低成本但感覺有d風味, 由於拉麵全人手製一個鐘只可做8個麵餅, 所以暫時3款口味,之前說每天限售 100 碗(Lunch 50, Dinner 50), 明明6:00開始入場食野, 當日排隊5:15巳有人排隊.我也排了30mins. Order: 白湯(豚骨湯加鰹魚粉,芽菜, 筍, 紫菜) 另上一碗拉麵(巳附有蛋), 4塊叉燒, 加火球, 加蛋 入o左去真係好似置身於日本麵店.聽說黑味比較咸, 我試了白湯. 叫o左另加多一碗蔥, 佢也給我算多, 有d美中不足係 蔥太粗,切得唔整齊不青翠.比起去日本食既麵店所加既蔥有d出入, 如果可以好似日本的麵店切蔥的大小粗幼整齊一致同埋食落去好新鮮, 咁就最好了. 湯既味道偏濃, 特別碗上附上既紫菜印有麵店logo. 感覺好trademark. 叉燒大塊偏軟身, 蛋都可保持最基本的流汁雞蛋.火球滿鋪辣椒少咸中

入o左去真係好似置身於日本麵店.聽說黑味比較咸

叉燒大塊偏軟身, 蛋都可保持最基本的流汁雞蛋.火球滿鋪辣椒少咸中辣, 一定要mix落d湯到食., o係台邊有水壺自己加水. 食o左勁飲水.我倆食一碗麵好似變o左食2碗.

總括來說, 由於價錢偏貴, 一定要保持水準及創新多少少食物, 否則我也只會變稀客.
Trademark 日式沾麵及地道裝潢
2012-05-06