2019-01-11
「喂,今晚帶我出九龍城食嘢,係唔係食泰國嘢先?係就唔使啦,因為我樓下都有得食……」真係唔係泰國嘢喎,九龍城都俾你搵到間浜淹叫咗個三文魚刺身試吓,非常之厚切!幾抵食 極辛地獄拉麵今晚真係火辣辣的晚上,唔係打邊爐、唔係食燒肉,純粹係呢一碗拉麵,冇誇張,真係我食過最辣嘅一碗拉麵!見到佢有1-100辣選擇,我竟然不知好歹咁樣揀咗50 (我當時懷着食譚仔五小辣嘅心情),幫我落單嘅店員亦都面不改容,可能佢以為我係勇氣可嘉,並不知道我嘅愚昧好得意,頭嗰10啖,都食到辣,但係係入到口嘅,食到佢個湯汁幾厚身嘅,但係後勁凌厲,之後嗰啲簡直係好似燒着左條利咁樣,真係遺憾,挑戰50辣落敗雖然經歷咗地獄般嘅辛辣,但係我都食得出呢個餃子係好好味嘅!肉汁幾甜,有如係辣辣湯底之中嘅一股清泉不得了不得了,真係要俾啲清湯我過一過好彩叫咗呢一個酒盜芝士,味道十分之濃郁,有夠晒嘢未,只是仲做到解辣嘅效果添感嘆自家製黑蒜豚骨拉麵老公大人真穩陣,叫呢啲一定唔會辣親,我都有食佢啲面,個湯底真係幾香,麵身都好彈牙。
真係唔係泰國嘢喎,九龍城都俾你搵到間浜淹
叫咗個三文魚刺身試吓,非常之厚切!幾抵食
極辛地獄拉麵
不得了不得了,真係要俾啲清湯我過一過
自家製黑蒜豚骨拉麵