今日有時間就約朋友去咗觀塘一本食堂食日本嘢,呢度有超多唔同種類嘅日本嘢食,而且地方又大,約朋友聚餐最好。我哋今次order咗清酒煮蜆、帶子裙邊手捲、劍魚腩手捲、日式海鮮烏冬豬骨鍋、海虎蝦壽司、雜錦天婦羅、炭燒雞肉串、鹽燒牛舌串、照燒銀鱈魚。清酒煮蜆入面嘅清酒個質素好高,d蜆有大隻,鍾意食蜆嘅我就最鍾意。兩份手捲亦都包得好好,劍魚腩就係好厚身而且好新鮮,帶子裙邊就好有帶子嘅海鮮味而且好有咬口。日式海鮮烏冬豬骨鍋絕對值得推介,因為好抵食,包括海蝦、蠔、蜆肉、日式魚蛋、蟹柳、菇及蔬菜,而且個湯底係好濃沃嘅豬骨湯,令人再三回味。海蝦壽司同埋雜錦天婦羅就絕對係高水準,最緊要材料新鮮。雞肉串、牛舌串就睇得出廚師好有心機,燒得均勻同埋每一口都好入味。銀雪魚就係鍾意食魚嘅朋友一定會喜歡,魚油分佈多而且魚肉特別嫩滑,點買個特製醬汁食我最鍾意。

海蝦壽司同埋雜錦天婦羅就絕對係高水準,最緊要材料新鮮。