2022-11-26
U.S牛肉涮涮鍋 $168秋嵐八品刺身拼盤 $468位於鰂魚涌同太古中間嘅東匯坊地庫原來有好多小商鋪 成個地庫由啡磚組成 仲有啲似迷宮 所以搵左陣先見到今次要介紹嘅秋嵐 佢係地庫比較入嘅位叫左個二人份量嘅涮涮鍋 有大量食極都食唔完嘅蔬菜(黃芽白、皇帝菜、幾種菇)同薯粉 主角牛肉就有十幾塊 由於每塊都係又長又大 所以成盤for 2個人食係夠的 牛肉肉質比一般火鍋店靚 無多餘肥膏 而且咬落一啲都唔鞋 湯底揀左人氣甜味醬油 甜過平時食開嘅壽喜燒少少 浸完湯底可以唔洗點其他醬都夠晒味而八品刺身拼盤一上枱已經好震撼 都係二人份量的 包括三文魚、吞拿魚、帶子、海膽、油甘魚、牡丹蝦、池魚同蓮子鯛 舊舊刺身都勁厚而且好新鮮 特別海膽值得一讚 我本身唔係好食海膽因為間唔時食到啲質素麻麻仲臭臭地嘅攪到有陰影 但呢度果啲好鮮甜完全無怪味 其他刺身都一樣有水準 每款都食到佢應有嘅魚鮮味而唔係雪藏味餐廳坐得幾舒服 會播日文歌 另外員工亦好有禮貌好勤力 不停加水同涮涮鍋嘅湯 值得再去試埋menu其他野食
U.S牛肉涮涮鍋 $168
秋嵐八品刺身拼盤 $468