2016-06-11
這天放工約左fd 去左中環拎野, 順便食埋飯。 佢帶左我黎雲咸街dinner , 平日真係好少黎呢頭, 偶爾weekend同朋友飲野。平日晚上的中環, 人比較少, 搵位容易。呢間餐廳位於一商業大廈樓上, 以悠悠的燈光, 配上悠揚的爵士樂, 使人心情放鬆。景觀開揚, 視野更為廣闊, 配上一杯美酒, 身心頓舒暢。cocktail 之中 , 最愛的MOJITO , 淡淡薄荷香, 加上RUM 酒味, 味道是無比的吸引!happy hour 時段買1送1之後追加了1杯Margarita濃濃的tequilia 成份, 飲的時候加埋杯邊的鹽味, 份外醒神!真係好抵飲, 環境又正!室內特意調暗, 可以清楚看到晚上中環的街景, 非常開揚.原來呢度門打開, 後面是一個舞台.相信這裡有樂隊定期演出.我好想0係度Jam 下歌~食物方面, 頭盤選擇左Oyster Platter, 3款Special La Reine(法國女皇蠔) 及3款bourruche (貝斯)$338(左)Special La Reine蠔味濃, 帶海水味, 非常爽口!(右)bourruche 帶creamy 味, 口感一流!Boile
真係好抵飲, 環境又正!
室內特意調暗, 可以清楚看到晚上中環的街景, 非常開揚.
(右)bourruche 帶creamy 味, 口感一流!
清酒煮蜆食得多, Hoegaaden煮蜆真係第1次食, 但煮法相近, 因為Hoegaaden本身淡啤,煮的過程酒精可能已經揮發,唔會有好濃的酒味, 但味道清新,且Hoegaaden煮出來的湯底比較清甜, 美味!
有太蝦, 青口, 帶子等海鮮, 配上非常爽身的意粉,美味無窮, 完成了我今晚的晚餐~