那天約咗朋友嚟這間台式火鍋店食飯,覺得可以在櫻花樹下嘆住冷氣打邊爐,慢慢烚下烚下咁食住傾偈,真係好寫意㗎😄呢度啲店員好細心,我哋坐低就解釋一下2小時火鍋放題嘅運作,例如綠色盆係裝生蔬菜、凍肉等等,白色碗係裝醬油,肉類、小吃、飲品和甜品就可以掃QR code入網頁點餐。店員也會在放題的最後10分鐘提提我哋時間就完啦~Set C (HK$308/每位x 2)揀湯底:一人一個口味,所以變成鴛鴦鍋😄.台灣香濃椰子雞湯 — 湯底奶白又奶滑,加了紅棗,好養身,用嚟煮蔬菜正呀~.自家制台灣蕃茄湯 — 多甜的洋蔥和酸酸的蕃茄,好夾,也令牛肉更有牛味👍🏻呢個set可以任食以下肉類🥩:.澳洲M9和牛.美國SRF封門柳.美國安格斯牛小排.美國Prime Grade牛肩胛.精選牛板腱.日本鹿兒島茶美豚梅肉片.羊肉卷 (無食,因為我不喜歡羊酥味)✏️ 以上嘅牛肉豬肉都好新鮮,鮮紅色,烚一陣就食得,特別喜歡烚在蕃茄湯裡,多了蕃茄味,好好味😋台式小吃,有13款可以任點任食。我哋就食咗:.台灣香腸 .紹興醉雞 .鹽酥雞.澎湖花枝丸.炸香芋地瓜波(出面任攞).日式焗番薯仔(出面任攞)✏️ 以上小吃都好好食。細心位係每份小吃

火鍋放題  Set  C

Set C (HK$308/每位x 2)
揀湯底:一人一個口味,所以變成鴛鴦鍋😄

台灣香濃椰子雞湯  &  自家制台灣蕃茄湯

呢個set可以任食以下肉類🥩:
.澳洲M9和牛
.美國SRF封門柳
.美國安格斯牛小排
.美國Prime Grade牛肩胛
.精選牛板腱
.日本鹿兒島茶美豚梅肉片
.羊肉卷 (無食,因為我不喜歡羊酥味)

火鍋放題  Set  C

台式小吃,有13款可以任點任食。
我哋就食咗:
.台灣香腸
.紹興醉雞
.鹽酥雞
.澎湖花枝丸
.炸香芋地瓜波(出面任攞)
.日式焗番薯仔(出面任攞)
✏️ 以上小吃都好好食。細心位係每份小吃都係有1-3件,不是一大碟,可以每款都食少少,多滋味呀😋

紹興醉雞、鹽酥雞、澎湖花枝丸

飲品方面,有28款,你想飲的都有。
我哋就飲咗:
.别忘了• 四季春 (少甜、少冰)
.荔枝綠茶 (微甜、微冰)
.鮮檸檬綠茶 (微甜、微冰)
.荔枝紅茶 (熱、少甜)
✏️ 我和朋友都偏向飲水果茶類多啲,可以配合到我哋嘅要求真係好好👍🏻

别忘了• 四季春 & 荔枝綠茶

出面食物自取區有多款蔬菜、凍肉、丸類等等
我哋就食咗呢幾款:
.枝竹
.冰豆腐
.百頁豆腐
.芝士豆腐燒
✏️ 店內冰櫃和雪櫃好夠凍,能夠保持食物質素新鮮
✏️ 以上我哋點嘅菜,放在2款湯底味道都好正👍🏻

甜品,有11款,全部都係任叫任食,女士們最愛嘅甜品天堂❤️
我哋就因為時間關係,剩返10分鐘先醒覺未食甜品,所以只點咗幾款食:
.芋圓仙草凍 — 絲滑口感,只係芋圓得2粒,有啲唔夠喉
.檸檬爱玉凍 — 彈滑口感,但係檸檬味比較淡
✏️以上甜品都係細細一碗,可以有位試不同款

芋圓仙草凍 & 檸檬爱玉凍

最後,每人仲有一杯Movenpick雪糕 (有3款口味可揀),令這次午餐有個完美結局,好滿足❤️

Movenpick雪糕
2022-07-26