先起九龙城卖越式法包,近排开到嚟土瓜湾专卖汤饭同卤味小食 (卤味小食多到成个柜都系)餐牌有九款汤饭选择,鸡牛猪羊海鲜都有,梗有款啱 佢啲名改得好搞笑,有个外卖叫咸湿仔,跟住个姐姐同厨房讲”喂,差个咸湿仔啊”😂▶️ 海底奇兵 ($68)原来可以拣饭/米线/河粉,我就当然试汤饭啦🍲汤底用猪骨、上等老鸡同瑶柱熬制,零味精👍🏻食完唔口渴,饮晒啲汤都仲得有老火汤嘅味道,海鲜料令佢偏鲜甜材料甚丰富:两只青口、两只海虾、两件鱿鱼、几只蚬、肉碎、冬瓜海鲜好无论口感定味道都唔觉似雪藏🦐两只虾连壳要自己搣,证明新鲜,肉质爽口唔老尤其钟意鱿鱼🦑食落爽弹唔难吞青口都唔错🦪蚬肉就一般不过冬瓜太生硬,可能需要熬耐啲,肉碎份量亦少咗啲🤏🏻🍚白饭加咗些少红米,饭质好食,浸起汤都唔会变烂饭,反而粒粒分明饱满,保持到质感,仲好索汤面头落咗葱同蒜呢啲天然调味料,令汤饭味道丰富又惹味啲另外仲可以加店舖自家制嘅辣菜脯,食落辣喉咙🌶️但系觉得佢菜脯切得太碎,欠缺脆卜卜嘅口感▶️ 还原妹猪汤 ($78)朋友叫嘅汤饭,材料系花胶、滑鸡同姬松茸,养颜滋补之选🐔滑鸡似白切鸡,有皮有骨,味道正常,唔系特别滑嫩朋友话花胶太薄同偏软,唔系太啱佢口味

餐牌有九款汤饭选择,鸡牛猪羊海鲜都有,梗有款啱
▶️ 海底奇兵 ($68)
原来可以拣饭/米线/河粉,我就当然试汤饭啦🍲

有老火汤嘅味道,海鲜料令佢偏鲜甜

海鲜好无论口感定味道都唔觉似雪藏
🦐两只虾连壳要自己搣,证明新鲜,肉质爽口唔老
尤其钟意鱿鱼🦑食落爽弹唔难吞
青口都唔错🦪蚬肉就一般
不过冬瓜太生硬,可能需要熬耐啲,肉碎份量亦少咗啲🤏🏻

面头落咗葱同蒜呢啲天然调味料,令汤饭味道丰富又惹味啲

▶️ 还原妹猪汤 ($78)
朋友叫嘅汤饭,材料系花胶、滑鸡同姬松茸,养颜滋补之选
🐔滑鸡似白切鸡,有皮有骨,味道正常,唔系特别滑嫩
还原妹猪汤

朋友话花胶太薄同偏软,唔系太啱佢口味,不过汤底好香鸡味

▶️ 卤水糖心蛋 ($18)
一盒两只,呢只鸡蛋特别巨型,外型呈深啡色,明显卤咗好耐
切嘅时候感觉到有啲「阻力」,有少少台式铁蛋feel (不过当然冇咁硬)

果然味道超入味,咸中带些少甜🤤连蛋黄都够咸香,用嚟配清淡嘅汤饭一流
佢个蛋黄除咗晶莹剔透之外,有啲gel 黏黏地嘅感觉,好正!
有趣地蛋白有两层🥚有层次口感
呢个非一般嘅卤水糖心蛋一定要试❗️食完好惊喜,同拉面店食到嘅唔同
卤水糖心蛋

汤饭冇令我失望,汤底鲜甜健康,钟意佢用真材实料🫶🏻卤水蛋尤其正,会有兴趣试埋其他卤味,见佢啲醉虾醉鸡唔错😍价钱亦唔贵
舖头位置吊脚,地铁站行出嚟行一阵先到
入面环境亦比较细,只系得四张枱,容纳到10个食客左右,所以晏昼嚟都坐满
姐姐服务几好,主动问客人食唔食辣然后介绍辣菜脯,又会同啲熟客倾吓计 (听到有个熟客话听日再嚟食)
上菜速度快,落完单唔使5分钟就嚟,卖相仲要唔求其
海底奇兵

价钱虽然贵过茶餐厅,但有呢个质素绝对值得,冇得比较~
难怪一路食见到唔少人嚟买外卖🥡佢啲外卖都装得好有心思,唔系普通发泡胶,冇咁容易倒泻
大家嚟土瓜湾区不妨支持下呢间隐世小店🥰
卤水糖心蛋