2018-11-28 6732 浏览
香港啲日式放題開到成行成市,廣受年青人愛戴,而Buffet 呢個字响年青嗰一輩就好少提起!其實坊間放題都$3XX 食得2粒鐘,趕到死!加多少少去酒店食 buffet 就可以慢慢歎,都抵嘅!今日託貴人鴻福有人請客,一於show 吓我啲食力先💪!Cafe East 地方唔算好大,但枱與枱之間非常寬敞,就算經常行出行入攞嘢食都唔怕撞到隔離枱 場內分咗幾個食品區,有沙律冷盤區,壽司刺身區,熱葷區,鐵板燒區,粉麵區,甜品區。冷盤區有凍海鮮(長腳蟹、海蝦、開邊龍蝦、貝殼類)- 龍蝦肥美,蝦膏又多又香,食兩隻係基本!- 海蝦大大隻,鮮甜爽口又彈牙,食半打濕濕碎啦!- 上海冷盤小碟有涼瓜、豆腐、溏心蛋、小冷麵,細細一碟又可以多試幾款!沙律方面,推介大蝦小八爪魚沙律拌橄欖油,除咗用少少鹽同胡椒粉調味外,啖啖都係鮮!鮮!鮮!刺身壽司水準一般,不如留肚食鐵板燒啦!鐵板燒有蝦、三文魚扒、和牛扒、羊架即叫即燒!- 大海蝦用牛油蒜蓉一齊煎,香到不得了!- 牛扒亦煎得剛好,牛味濃郁唔駛醮汁已經夠味- 羊架肉質鮮嫰,冇羶味,我見好多人都一次點兩件以上!- 如果唔想等,鐵板燒旁邊亦有已經燒好嘅烤牛肉、豬肋骨、蜜糖燒雞鎚

冷盤區有凍海鮮(長腳蟹、海蝦、開邊龍蝦、貝殼類)
- 龍蝦肥美,蝦膏又多又香,食兩隻係基本!
- 海蝦大大隻,鮮甜爽口又彈牙,食半打濕濕碎啦!

- 大海蝦用牛油蒜蓉一齊煎,香到不得了!
- 牛扒亦煎得剛好,牛味濃郁唔駛醮汁已經夠味

- 羊架肉質鮮嫰,冇羶味,我見好多人都一次點兩件以上!
- 如果唔想等,鐵板燒旁邊亦有已經燒好嘅烤牛肉、豬肋骨、蜜糖燒雞鎚,啱晒食肉獸!

粉麵區入面有原盅燉湯(今日係茶樹菇花膠螺頭燉湯),對於長期缺乏湯水嘅我哋,真係絕對絕對絕對唔可以錯過!

燉湯對面係熱葷區,主打係東南亞美食有廣式燒味,燒乳鴿,北京填鴨、炆鮑魚花膠、仲有印度咖哩+烤餅、新加坡肉骨茶、日本關東煮……
- 乳鴿肉質比 BB 鴿粗糙啲,但勝在多啲肉同埋肉味濃啲。
- 印度咖哩香辛味濃,配埋烤餅係完美配搭
- 新加坡肉骨茶胡椒味重啲,藥材味輕啲,比馬來西亞肉骨茶清爽啲啲

食到咁上下就要去甜品區行吓喇!甜品响成個 buffer 入面嘅重要程度僅次於海鮮/主食,出色嘅甜品絕對吸引回頭客!今晚嘅甜品都非常出色。
- 濱城薄餅係懷舊小食,以前啲小販車仔檔都有賣,用平底鑊仔煎出又薄又脆嘅薄餅,配花生碎椰絲砂糖對摺成半圓形,又甜又脆!如果配雪糕就冰火口感滋味無窮❤️
- 疏乎厘小班戟配鮮果香草汁,呢款甜品係近期人氣急升,今日唔駛排隊就食到

- 雪糕方面有我至愛嘅 Häagen-Dazs 仲有8款咁多!

- 其他甜品方面,芝士撻,葡撻都好香,而蛋糕甜品方面就有乜選擇,希望下次有多啲蛋糕啦!

最後講吓服務,真係非常貼心,全晚開心寫意又滿足!我要快啲 book定下次至得!
茶樹菇花膠响螺燉湯

疏乎厘班戟