2021-05-13
趁著疫情放緩相約朋友來這裏享受一下久違了的日風情。言談之間朋友透露最近被同事背後講壞話,令佢心情不佳,所以呢一餐要食得盡情啲!「伊勢海老燒」:龍蝦配海膽,感覺以火槍燒成半生熟狀態,帶有爽口卻又保留刺身的新鮮口感頗為特別。打卡同食完之後,服務員會攞走龍蝦頭並煮成湯或者粥,任君選擇,而我們就選了每樣各一。兩者其實在配料上差唔多,同樣有菜同菇類,唔同嘅係湯用豆腐煮,而粥就係用米煮。兩者嘅湯底一樣濃郁帶甜,龍蝦頭仍有不少肉,煮熟時吸收湯汁,令龍蝦肉腍身有另一番味道,鮮味十足。串燒方面,分別叫咗雞軟骨、柚子雞串、雞腎,我個人欣賞雞串加了調配過的wasabi醬,令食物味道提升卻唔會攻鼻。秘製炸雞:唔會用好多粉嚟炸,但卻又炸得鬆脆,雞肉嫩滑,仲應該係啱啱炸起,所以食落去仲熱辣辣。一口芝士:同樣係炸物,外脆而內裏芝士軟綿綿,啱曬芝士控。美食當前,再配埋現場氣氛,確令人容易放鬆心情,趁著咁嘅氣氛容易安慰一下朋友,其實人哋把口喺人哋度好難控制,佢哋講你壞話只因你有比佢優勝嘅地方而引起小人妒忌啫,所以做人何須太執著,笑一笑世界更美妙。
「伊勢海老燒」:
一口芝士:同樣係炸物,外脆而內裏芝士軟綿綿,啱曬芝士控。