2019-03-15 197 浏览
星期六的上午, 約了閨密嘆下午茶, 來到位於中環的一間樓上舖, 在窗口位座下, 看著窗外面半山的風景, 與自己的好朋友飲下食下, 又傾下, 非常寫意自在.這間的下午茶好有特色, 我們入到去見到好多枱都在食一個摆設得好靚同埋裝飾都非常之靚的三層玻璃盒的下午茶套餐, 於是我們都叫了一set, 我仲配了橙蓋朱古力飲品, 而朋友就配上一壺草本士多啤梨果茶.個下午茶套餐有好多款嘢食, 甜的, 咸的全部都有, 每樣細細件, 款式相當多, 包括有玫瑰鬆餅配鮮忌廉及玫瑰果醬, 慢煮八爪魚迷你麥包, 野菌忌廉撻, 香烤牛柳伴茄子, 紅菜頭忌廉伴烤雞柳, 菠菜薯仔蛋餅, 法式檸檬馬令撻, 迷你忌廉芝士漢堡, 野莓蛋糕, 伯爵茶意式奶涷及濃香朱古力竹炭蛋糕, 淨係睇呢D食物個名, 就知道係幾咁多款式.我個人喜好, 食嘢鐘意先食咸味的食物, 所以我先食香烤牛柳伴茄子, 牛柳嫩滑, 有牛味, 配上茄子獨特的林甜, 味道好夾, 在口腔中咀嚼是越嚼越香. 之後又慢慢嘆下個菠菜薯仔蛋餅, 三角形的菠菜薯仔蛋餅好厚肉,厚厚的蛋餅裡面有好多菠菜, 淡淡地, 加上菠菜的清甜, 味道認真唔錯! 但野菌忌廉撻更加令人喜出望外,

我個人喜好, 食嘢鐘意先食咸味的食物, 所以我先食香烤牛柳伴茄子, 牛柳嫩滑, 有牛味, 配上茄子獨特的林甜, 味道好夾, 在口腔中咀嚼是越嚼越香. 之後又慢慢嘆下個菠菜薯仔蛋餅, 三角形的菠菜薯仔蛋餅好厚肉,厚厚的蛋餅裡面有好多菠菜, 淡淡地, 加上菠菜的清甜, 味道認真唔錯! 但野菌忌廉撻更加令人喜出望外,漂亮的粉紅色的撻裝住炒熟的雜菌, 入口撻皮脆卜卜,跟住食到野菌的軟林, 仲有這野菌是加了黑松露炒的,非常香口, 野菌的香及黑松露的香氣在口腔中回味無窮, 正! 甜品更加是每件味道唔一樣, 樣樣都很出色! 野莓蛋糕酸酸甜甜, 入口即溶; 伯爵茶意式奶涷有股淡淡的茶香, 奶涷绵滑; 濃香朱古力竹炭蛋糕有很個有濃郁朱古力味的cupcake, 好好味!

我同朋友都非常滿意這特別的下午茶, 仲約定下次再來這間聚會!