2018-12-07
太太話公司攪聖诞節嘅裝飾唔夠用,約我收工同佢去深水埗再買多啲,會合後,行咗個零鐘,真係買咗好多聖诞裝飾,佢話有啲肚餓,朋友又同佢提過長沙灣有間喜點,係粥底火鍋嚟嘅,去到嘅時候,都要等位,好在都係等咗一陣就有位,坐低 後問侍應有冇好介绍,佢話你兩個人,不如叫套餐啦,A餐係海鮮拼盤,有生猛龍蝦(每位半隻),多寶魚,新鮮鮑魚,黃金蜆,纽西蘭聖子皇,生猛海蝦,貴妃蚌,美國極上牛小排。重有多款配料任選8款,都係每位$258元兩位起,粥底先到,跟住拼盤來啦,好大盤,好多,先放龍蝦,再自制醬汁,時間啱啱好,龍蝦食得啦,入口超甜,試咗原味,再試沾少少汁,兩者一样咁鮮味,跟住食鮑魚,真係冇得頂,海蝦好鮮甜,最好味徐咗龍蝦,就係纽西蘭聖子皇,又大隻,又鮮甜,唔使沾汁都好味,多寶魚嘅肉都好正,貴妃蚌和黃金蜆都一流,拼盤差不多食完,因為仲有8款配料未食,所以叫侍應加番啲湯,8款配料,我揀咗雲吞,粟米,自家制墨魚丸,手工貢丸,日本黑豚肉,西班牙豬腩片,滑牛肉,美國肥牛。粥滚起,先放粟米,雲吞和貢丸,墨魚丸,再食肥牛,肥牛唔使淥咁耐就食得,肥牛都好冧易入口,沾啲汁,味道唔錯,雲呑嘅味道都OK,墨魚丸有濃厚嘅墨魚味
,都係每位$258元兩位起,粥底先到
,跟住拼盤來啦,好大盤,好多,先放龍蝦,再自制醬汁
,時間啱啱好,龍蝦食得啦,
。粥滚起,
先放粟米,雲吞和貢丸,墨魚丸,再食肥牛,肥牛唔使淥咁耐就食得,肥牛都好冧易入口,沾啲汁,味道唔錯,雲呑嘅味道都OK,墨魚丸有濃厚嘅墨魚味,果然係自家制嘅,出面食唔到,跟住食滑牛同埋日本黑豚肉,滑牛都係淥一陣就食得,好滑,豚肉沾少少醬汁,都好味,再食埋其他配料,侍應就加少少粥俾我地,等到粥一滚起,我同太太一人一碗,入口鮮味十足,因為所有海鮮拼盤和8款配料嘅精华都 融入其中,味道超正,因為太好味,忍唔住口
,食多一碗,太太叫我唔好食咁多,下次可以再來過,望下個錶,都係時間回家,就叫侍應埋單。