2019-09-22
話說之前有次喺銅鑼灣行街,見到呢間食印尼嘢嘅餐廳,都冇乜點留意,點知最近喺網上面搵搵下,有間人哋餐廳嘅斑蘭飯整得好靚仔,成座塔咁高,原來就係哩間小店,所以今次特登嚟試下啦。難得嚟到,當然要整返個燒雞斑蘭飯,然後再整返個小食串燒,仲有花膠粉皮。燒雞斑蘭飯。今餐食燒嘅嘢都相當之多,呢個燒雞係其中一個,外皮燒得好香脆,不過肉質稍為乾身,而斑蘭飯賣相就非常之靚,食落去有淡淡嘅斑蘭嘅味道,質素都算唔錯。原條魚配花膠粉皮。我想話呢個真係值得推薦。條魚非常之大條,而且燒得好好,可以做到外脆內軟,真係食極都食唔完。花膠粉皮嘅湯底做得非常出色,飲落真係好似飲花膠湯噉,而且仲送一大片花膠添,粉皮就都爽身,配上呢個花膠湯真係非常之正。串燒拼盤。當我哋諗緊揀邊一份串燒嘅時候,職員就話可以幫我哋每人執兩件,噉都幾好喎。呢份串燒又係不得了。鰻魚嗰陣皮燒得超鬆脆,真係入口即溶。牛肉同雞肉串都甜甜地噉,而且燒得好香,加上佢有沙爹醬,同埋特色辣醬,食落夠曬過癮,十分推薦佢哋嘅串燒印尼咖啡涼粉冰。啲咖啡係偏淡嘅,奶味比較重,而咁啱又配上涼粉,幾有咬口,兩樣嘢加埋其實都幾夾嘅碟豆花唎個我都係飲咗兩啖,紫色嘅應該係香芋嚟嘅,
燒雞斑蘭飯。
原條魚配花膠粉皮。
串燒拼盤。
印尼咖啡涼粉冰。
碟豆花
唎個我都係飲咗兩啖,紫色嘅應該係香芋嚟嘅,甜甜地噉樣,我覺得還好。
總結,這間餐廳所有燒出嚟嘅食物都非常之好,尤其是係燒魚同埋燒鰻魚,各式肉類串燒都唔錯,最大驚喜反而就係花膠粉皮,真係估佢唔到喇。