2019-11-30
陳根記大排檔不嬲都食開,之前會刻意過去禾輋食,夠地道風味!自從搬左鋪,今次就等一次過泥食!地址係石門站一出個商場就到,好易見到。好特別大排檔開係商場入面,但裝修風格都係大排檔🤣🤣大排檔既枱凳,大排檔既地板,大排檔既天花,大排檔既防水防風膠布,仲要自己寫字落單,我覺得自己真係坐係大排檔入面食野!食物無變,餐牌依舊✌🏻銀芽假翅:其實係芽菜炒粉絲,應該加左孜然粉,好香。粉絲q彈,吾係淋patpat!芽菜爽口,一齊炒又香又好食!馬拉盞炒通菜;必食啦,夠鑊氣,炒得香吾會太油!份量一大碟㗎!琵琶豆腐:係豆腐入面有魚肉撈埋,然後搓成波波去炸煎。好大粒,一份12粒🤣真係食一兩粒都夠。Wasabi 沙拉骨:味道奇夾!大家都知陳根記有名wasabi手撕雞,但呢個沙拉骨都好好食!個醬淡淡香wasabi味吾攻鼻,排骨煎到好香口,拌勻沙律醬鹵味拼盤:上枱仲熱㗎!出煙㗎!平時食通常凍冰冰,但呢度食係暖㗎!拼盤排得好靚,有紅腸,豆腐,鵝肉,豬耳,牛展,魷魚,生腸,蛋,好多好豐富一大碟!滷得好入味又吾咸薑蔥田雞煲:好多薑蔥,都應該有2隻田雞。爆到好香,田雞肉好滑呢韮菜餃一份有9隻,自家製。好大隻,好多材料。乾炒牛河:
地址係石門站一出個商場就到,好易見到。
食物無變,餐牌依舊✌🏻
銀芽假翅:
馬拉盞炒通菜;
必食啦,夠鑊氣,炒得香吾會太油!份量一大碟㗎!
琵琶豆腐:
Wasabi 沙拉骨:
鹵味拼盤:
薑蔥田雞煲:
好多薑蔥,都應該有2隻田雞。爆到好香,田雞肉好滑呢
韮菜餃
一份有9隻,自家製。好大隻,好多材料。
乾炒牛河:
好大一碟,牛肉片都好多。不過覺得吾多夠味,不過加辣椒醬就岩岩好!河粉吾會痴住一pat,一條條吾會太碎大濕。食落吾覺勁油不錯
食完飯當然會食甜品,我地點左兩款
芒果一口酥:
有8件,一啖食入口好冰火,去order 係你面前既炸,外面pancake皮又脆又熱,入面芒果凍冰冰,雙重口感
芒果腸粉:
外面係用椰汁蒟蒻造成的腸粉皮,入面包住芒果再加芒果汁!,好得意🤣
呢度真係好多人食,我地平日去都好多人,好彩6點幾就去拎位,如果遲左真係座無虛席要等,完全保留舊風味,價錢平民既大排檔!