2021-10-22
今次四季Staycation package包咗係The Lounge 享用二人3道菜晚餐套餐🍽,餐廳就係大堂旁邊。入住前兩三日有職員打嚟Confirm booking👩🏻💼,順便問埋你要唔要預約餐廳用餐時間,或者要求係房間食都可以~餐廳燈光比較昏暗,窗口梳化位要預先request先有機會坐到🛋️,入座後職員貼心推椅同加手,旁邊有小摺椅放手袋👜,服務都ok,食物有啲就未如理想啦⋯————————————————👅 TASTE-CATION MENU(原價每位$560+10%)🔸前菜🔸👉🏻麵包盆種類大概有四至五款,有脆片有餅乾棒等🥖,麥味頗香,建議額外問侍應拎黑醋醬,一開始食麵包覺得幾好味💭,提高咗成餐飯嘅期望👉🏻凍虎蝦伴蜜瓜、迷你蘿蔔及煙燻魚子蛋黃醬簡單直接嘅凍蝦同甜蜜瓜🦐,味道上無咩互動👉🏻 牛油蘆筍及烤椰菜花伴紅菜頭蓉、有機橄欖油椰菜花同蘆筍都凍冰冰❄️,味道好清淡⋯唔覺得係餐廳應有水準🔸主菜🔸👍🏻法式慢燴澳洲牛臉頰肉伴清炒根菜及薯蓉配X.O.醬三件牛肉似軟軟嘅牛𦟌又有啲黏口,炒根菜係紅菜頭同紅蘿蔔🥕,熱食中唯一覺得好好味係紅酒汁配薯蓉🍷👉🏻香煎海鱸魚柳伴意式麵包粒沙律、烤新薯及番茄
🔸前菜🔸
👉🏻麵包盆
👉🏻凍虎蝦伴蜜瓜、迷你蘿蔔及煙燻魚子蛋黃醬
簡單直接嘅凍蝦同甜蜜瓜🦐,味道上無咩互動
👉🏻 牛油蘆筍及烤椰菜花伴紅菜頭蓉、有機橄欖油
椰菜花同蘆筍都凍冰冰❄️,味道好清淡⋯唔覺得係餐廳應有水準
🔸主菜🔸
👍🏻法式慢燴澳洲牛臉頰肉伴清炒根菜及薯蓉配X.O.醬
👉🏻香煎海鱸魚柳伴意式麵包粒沙律、烤新薯及番茄汁
鱸魚皮煎得脆但係肉質有啲過老,底下係生紅椒、洋蔥同青瓜粒,仲有好酸嘅醃豆😮💨,麵包粒已經俾汁浸到淋晒💧,配菜唔係好啱口味⋯配有一小份長條形焗薯角同紅蘿蔔醬
🔸甜品🔸
👍🏻經典意大利芝士餅伴咖啡啫喱配雲呢拿汁
見到個擺盤就諗起黑魔后😈,芝士餡可以更加幼滑,同海綿蛋糕份量一比一,頂端橙皮香同苦咖啡味幾夾🍊,雲呢拿醬令成道甜品會再融合啲
👍🏻熱帶水果及馬邊草忌廉伴椰子脆脆及青檸蛋白脆餅伴馬鞭草汁
半球體慕絲上有一層薄薄閃亮亮嘅果凍✨,醬汁有啲似桃味🍑,餅碎同蛋白餅增添脆脆口感,仲有雜莓同芒果粒,可謂咩都有嘅拼盤
🚩總結:唯獨甜品比較有水準🍮
————————————————
🌟注意:用餐時間一個半小時,此套餐不包飲品
📍 The Lounge
地址:中環金融街8號香港四季酒店大堂