2012-04-25
由於早前小弟生日,女友帶我去fiat cafe 慶祝生日。女友揀fiat cafe 的原因是這間餐廳很有特色。前事完。正如有食家會講「e...乜呢間唔係車行咩﹖」 我行入去第一時間既反應都係咁。自動門打開,行上幾級樓梯,就見到兩架fiat 500。起初以為是裝飾品,後來問侍應,原來餐廳的另一半真的是車行,果兩架真是賣的。又有食家講「地方比較窄」,又由於一半是車行,另一半是餐廳,所以地方上比較細。不過對於我而言,整體上都比較上鬆動。店內有一張車頭樣的梳化,果張應該叫做「皇座」。唯一一張最有特色的座椅。女友見到有食評介紹 「無花果拼乳清芝士伴白松露菌蜜糖」所以我地的前菜就點呢一道。是好特別的口感。主菜點了兩道肉丸米型意粉其實唔太差,係d 肉丸比較上乾,如果入面有多少少肉汁就好了。個人比較推薦呢杯沙冰。我覺得如果你喜歡飲mocha,呢杯朱古力咖啡沙冰可以一試。極品,有酒香,餅乾唔太「淋」,亦都唔太甜。侍應們很有禮貌。話說起初「皇座」有食客坐了,咁過了一陣食客走了,我同女友提出轉枱要求,侍應都很樂意為我地搬枱。好老實,並不是很多餐廳會肯畀客人轉枱,因為張單又要轉,所以怕麻煩都唔畀轉。我對今次f
主菜點了兩道
我對今次fiat cafe 食飯的經驗十分滿意。